Berlin se zalaže za azilantske centre u Africi

Broj potražilaca azila u Nemačkoj drastično raste. Na hiljade izbeglica se nada boljem životu u Evropi. Većina njih dolazi preko Mediterana, zbog čega Berlin predlaže osnivanje azilantskih centara na Severu Afrike.

Symbolbild Flüchtlinge Mittelmeer Bootsflüchtlinge Migranten

S obzirom na tragedije sa izbeglicama iz Afrike, koje se stalno iznova ponavljaju, nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer predložio je formiranje centara za azilante u Severnoj Africi.

„Na duže staze, ovakvo rešenje bi imalo smisla“, rekao je ministar u jednom intervjuu. De Mezijer smatra da bi trebalo „stvoriti opciju“ koja bi izbeglicama sa afričkog kontinenta, omogućila „legalno da dođu u Evropu“. Time se stalno na put ilegalnom tranzitu preko Sredozemnog mora, koji je poslednjih godina odneo veliki broj života.

Izbeglice na LampeduziIzbeglice na Lampeduzi

Nemački ministar veruje da bi ideju o centrima za azilante trebalo testirati, osnivanjem barem jednog izbegličkog kampa, u kojem bi se podnosili zahtevi za azil i razmotrile mogućnosti za legalan dolazak potražilaca azila u Nemačku.

Ideja o ovakvom konceptu nije od juče, kažu u nemačkom Pro Azil centru, organizaciji za zaštitu prava izbeglica. O njoj se uvek iznova govorilo u proteklih godina.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke i njegove evropske kolege ovim potvrđuju da uopšte ne postoji mogućnost legalnog prelaska granice, smatra Karl Kop, stručnjak za izbeglička prava, dodajući da su potencijalni azilanti prinuđeni na „skupo i opasano putovanje“ u Evropi.

Imigranti na otvorenom moru

U poslednjih nekoliko godina, više hiljada ljudi je izgubilo živote, pokušavajući preko Mediterana da se domognu starog kontinenta. Najveći broj pokušaja bezbednog dolaska u Evropi i započinjanja novog života, završio se tragično.    (dw.de)