BUNT AMERIKE Demonstranti pokušali da blokiraju zgradu suda

Manja grupa demonstranata pokušala je bezuspešno da blokira zgradu saveznog suda u Kaliforniji, nakon četiri noći velikih, često nasilnih protesta zbog više slučajeva ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca koja su počinili beli policajci.

 

 

 

Oko 50 učesnika mirnih demonstracija blokiralo je u sredu uveče prednji i zadnji ulaz zgrade suda u Oklandu, ali su zaposleni uspeli da uđu na bočna vrata, preneo je AP.

 

Protest su organizovali članovi bele zajednice koji su se pridružili verskim liderima pod sloganom „tišina belih jednaka je nasilju, životi crnih su važni“. Protest je bio miran u poređenju sa dešavanjima u gradu Berkliju prethodnu noć, kada je policija uhapsila 19 ljudi.

 

Demonstranti su nakratko blokirali saobraćaj na putu koji povezuje Berkli sa Oklandom, a neki su bacali kamenice, projektile i zapaljiva sredstva na policiju. Portparol policije u obližnjem gradu Emervilu je rekao da su neki učesnici protesta bacali flaše i delove betona na policajce i oštetili nekoliko radnji.

 

Demonstranti širom SAD protuju sedmicama nakon odluke velike porote u Fergusonu, država Misuri, da oslobodi policajca zbog ubistva Majkla Brauna i velike porote u Stetn Ajlandu, država Njujork da oslobodi policajca koji je rukom pridavio Erika Gardnera. Oba ubijena muškarca, afroameričkog porekla, bila su nenaoružana.(Blic)