ČUDO MEĐU MIGRANTIMA: Svi rođeni 1. januara!

Dnevno u proseku u Srbiju, i to najviše iz pravca Makedonije, uđe njih oko hiljadu

azilanti, šverc ljudi, foto dragana udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Čak 90 odsto migranata iz arapskih zemalja koji uđu u Srbiju tvrde da su rođeni 1. januara, saznaje Kurir u Graničnoj policiji.

Kako nam je rečeno, većina njih od 1.000 koliko uglavnom uđe u zemlju, uopšte nema nikakava dokumenta kod sebe.

„Prilikom ulaska uzimamo otiske prstiju, ali te provere dugo traju. Dolaze bez dokumenata, a kada ih pitamo za neke osnovne podatke, kao, na primer, odakle su i kada su rođeni, u čak 90 odsto slučajeva svi odgovaraju 1. januara i onda kažu godinu. Sigurni smo da ne govore prave podatke… Sve to nam još više otežava njihovu identifikaciju. Inače, dnevno u proseku u Srbiju i to najviše iz pravca Makedonije uđe njih oko 1.000 – priča naš sagovornik.

On objašnjava da svaka zemlja, kao i Interpol, ima svoju bazu podataka, ali da ona nije apsolutno pokrivena.

„Neke države u svetu nisu ažurne, to se pre svega odnosi na zemlje Afrike i Azije, i to baš zemlje iz kojih najviše dolaze migranti. Mi u tom slučaju, ako je potrebno direktno pitamo državu za koju znamo da lice njihov državljanin i šaljemo otiske, a odgovore dobijemo na standardnim obrascima Interpola. Kako većina njih dolazi iz ratom zahcaćenih područja, dešava se da povratne informacije putuju mesecima, a neke od njih nikad nismo dobili – priča izvor Kurira.

Foto: Stefan JokićFoto: Stefan Jokić (KURIR)

(S. Vojinović)