Dempsi: SAD moraju opravdati poverenje Izraela

Dempsi: SAD moraju opravdati poverenje Izraela

Načelnik Generalštaba američke vojske Martin Dempsi obećao je da će SAD uvek podržavati Izrael u odbrani od neprijatelja, bez obzira na ishod pregovora koji se vode o iranskom nuklearnom programu.

U okviru zvanične posete Izraelu, Dempsi se sastao sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske Gadijem Eisenkotom i izraelskim ministrom odbrane Moše Jalonom.

Na sastancima je razgovarano o vojnoj saradnji između dve zemlje i aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, a izraelski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog toga što SAD prodaju oružje Zalivskim zemljama.

„Izrael samo želi da bude siguran u našu podršku. Žele obećanje da naša podrška razvoju vojski Zalivskih zemalja neće dovesti do toga da te zemlje preuzmu primat u regiji“, kazao je Dempsi.

Osvrnuvši se na aktuelne pregovore grupe 5+1 sa Iranom, Dempsi je kazao da bi rešavanje nuklearnog pitanja bilo od koristi za ceo svet, jer bi Iran bez nuklearnog oružja bio mnogo bolja opcija od Irana sa takvim oružjem.

Ističući da je još uvek rano govoriti o reperkusijama takvog sporazuma na bezbednost Izraela, Dempsi je kazao da će, u slučaju da dođe do dogovora sa Iranom, SAD morati opravdati poverenje izraelskih vlasti i kreirati novi ustroj vojne saradnje s ciljem uspostave bezbednosti Izraela.

Naglasivši da će SAD i dalje podržavati razvoj vazdušnih i raketnih arsenala izraelske vojske, Dempsi je kazao da će vojna saradnja dve zemlje biti nastavljena u svim oblastima.

I izraelski premijer Benjamin Netanijahu je primio načelnika američke vojske Dempsija.

(Anadolija) (isra-news)