Dileme oko naftovoda „Kistoun“

Predstavnici naftne industrije tvrde da će se zahvaljujući naftovodu otvoriti hiljade radnih mesta, dok ekolozi upozoravaju da će taj projekat izazvati još veće zagadjenje prirode.

Depo sa cevima za planirani naftovod Kistoun XL u Gaskojnu u Severnoj Dakoti.

Depo sa cevima za planirani naftovod Kistoun XL u Gaskojnu u Severnoj Dakoti.

Najviši zvaničnici američke naftne industrije traže od Kongresa i predsednika da odobre izgradnju kontroverznog naftovoda kojim bi se sirova nafta iz Kanade transportovala do američkih rafinerija na obalama Meksičkog zaliva. Predstavnici industrije tvrde da će se zahvaljujući naftovodu otvoriti hiljade radnih mesta, dok ekolozi upozoravaju da će taj projekat izazvati još veće zagadjenje prirode, i da je nepotreban u vreme obilja naftnih resursa. Nova republikanska većina, naklonjena poslovnim poduhvatima, podržava projekat, ali zvaničnici Bele kuće navode da bi predsednik Obama, koji je demokrata, mogao da uloži veto.

Naftovodom “Kistoun”, 800 hiljada barela nafte bi se svakog dana od kanadskog naftonosnog peska prenosilo kroz Sjedinjene Države do rafinerija u priobalju Meksičkog zaliva.

Zagovornici tvrde da bi se izgradnjom naftovoda dao podsticaj američkoj ekonomiji I otvorilo 42 hiljade radnih mesta tokom dvogodišnje izgradnje.

Predsednik Američkog naftnog instituta, Džek Džerard, razočaran je izjavom predsednika Obame da neće potpisati zakon o izgradnji naftovoda, čak i ako ga Kongres usvoji.

“Nepotrebno produžavanje rasprave oko izgradnje naftovoda Kistoun onemogućava desetinama hiljada vrednih Amerikanaca da dobiju dobro plaćeni posao, a našu naciju sprečava da ostvari bezbedan i efikasan način transporta neophodnih severnoameričkih energetskih resursa.”

Na konferenciji za novinare u decembru, predsednik Obama izrazio je sumnju da će Kistoun proizvesti toliki broj novih radnih mesta kako se obećava, kao i da neće mnogo doprineti ekonomskom razvoju.

“Postoji tendencija da se preuveličava vrednost tog naftovoda kao magične formule za jačanje američke privrede, i teško je videti na papiru odakle tačno dobijaju te podatke.”

Kritičari tvrde da nafta dobijena iz bituminoznog peska nanosi veću štetu prirodi od drugih vrsta goriva, i da bi je trebalo ostaviti tamo gde je.

Tajson Slokam je predstavnik organizacije Javni gradjanin.

“U suštini, skidate sloj zemlje, skupljate masni bitumen, i stavljate ga u velike petrohemijske pogone, koji troše ogromne količine struje i vode. “

Nova republikanska većina u Senatu podržala je naftovod Kistoun, prvog dana novog zasedanja.

Pristalica naftovoda Kiston, senator Džon Hoven, podneo je predlog zakona o projektu i obećao brzo glasanje o toj meri.

“Radi se o ekonomskom rastu, nacionalnoj bezbednosti, izgradnji potrebne infrastrukture, kao što su naftovodi, putevi, železnice.” (Glas Amerike)