Donjeck: Gde pobeći da bi se preživelo?

Borbe u Donjecku su eskalirale. Artiljerijskoj i pešadijskoj paljbi izložene su i bolnice i škole. Stanovnici koji još uvek žive u tom gradu prave zalihe hrane i vode. Istovremeno sve je više onih koji napuštaju Donjeck.

Ukraine Donezk Kämpfe

U Donjecku se neprestano čuju teške eksplozije. Pod paljbom su kuće, prodavnice i bolnice. I u centru grada, gde je ranije bilo relativno mirno, sada se mogu videti ruševine. „Prvo smo mislili da je raketa direktno pogodila supermarket. Ljude je uhvatila panika. A onda se ispostavilo da je još jedan projektil oštetio bolnicu koja se nalazi pored trgovinskog centra. Prozorska stakla su poispadala i fasade su oštećene“, pričaju očevici. Sukobljene strane – trupe ukrajinske vlade i proruski separatisti – međusobno se optužuju za bombardovanje.

Ljudi u Donjecku strahuju da bi borbe u gradu mogle još više da eskaliraju. „Strah vlada vuda, zbog toga ostajemo kod kuće. Gde se krije naša, donjecka vlast? Da li je kod njih sve u redu? Oni sigurno imaju alternativne četvrti, daleko odavde, gde su sada bezbedni“, kaže jedna besna žena. Ona živi u blizini aerodroma oko kojeg separatisti i ukrajinska vojska vode žestoke borbe.

Škole zatvorene, bolnice otvorene          (dw.de)