Država pumpala milione fantomskoj organizaciji

Na platnom spisku države već više od četiri godine je i fantomska organizacija „Asocijacija nacionalnih parkova i zaštićenih područja Srbije“, koja je do sada iz državne kase isisala 223 miliona dinara!

Fantomska NVO smeštena  u zgradi Vlade

Fantomska NVO smeštena u zgradi Vlade | Foto: Dušan Milenković

Kako otkriva portal „pištaljka“, tom udruženju, iako je registrovano na adresi Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, nemoguće je ući u trag, a to nije pošlo za rukom čak ni službi poverenika za informacije od javnog značaja, što je presedan u radu te institucije! Osim što nikoga iz tog udruženja građana nema na zvaničnoj adresi u Novom Beogradu, ono više nema ni zastupnika, ali zato ima račun na koji se iz državnog budžeta samo u prošloj godini slilo 145,5 miliona dinara.

Prema istraživanju pomenutog portala, svi koji su 2010. učestvovali u osnivanju te asocijacije, sastavljene od javnih preduzeća pod kontrolom države, imaju problem da se sete kako je i zašto nastala i koja je bila njihova uloga u tom poslu. Gde se nalazi i šta radi ta asocijacija danas ne zna ni Perica Grbić, direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, koji je, kako piše „pištaljka“, lično odobravao pomenute milionske uplate na račun asocijacije.
Tako je, na primer, prošle godine, na osnovu ugovora koji je zaključio Grbić, Asocijaciji uplaćeno 145,5 miliona dinara iz budžetskog fonda za šume i ta fantomska organizacija je, bez suvislog razloga, postala posrednik između Uprave za šume i privatne firme „Visan“ d.o.o, čiji je vlasnik inače i bivši vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Beograda Predrag Ćurčić, a predmet plaćanja bilo je zaprašivanje gubara, koje nije obavljeno kada je trebalo.
„Pištaljka“ otkriva i nejasnoće u vezi sa članstvom, pošto se ne zna ko su članovi te asocijacije i po kom osnovu, a članovi ne znaju ko se nalazi na čelu udruženja.  (ALO)