ENZIMI IZ LEKOVITOG BILJA ZA BOLJI VID www.petarjovanovic.net

Najčešće greške u nezi očiju

18. 08. 2014. 14:33 | Komentara: 1
I. Funduk | Foto: Shutterstock BLIC

Da li pružate dovoljnu i odgovarajuću negu svojim očima? Pročitajte sledećih nekoliko saveta koji će vam pomoći da vam oči ostanu dugo zdrave i pogledajte u čemu grešite.

 

 

Ne spavajte ni sa specijalnim sočivima

SPAVANJE SA SOČIVIMA
Iako postoje specijalna noćna sočiva, lekari su ipak protiv njihove upotrebe.
Istraživanja su pokazala da je rizik od dobijanja ulceroznog keratitisa – oboljenja rožnjače veći 10 do 15 puta ukoliko se sočiva nose preterano dugo u odnosu na one koji ih nose samo tokom dana. Nikako nemojte spavati sa nekim drugim sočivima, jer tada oko ostaje bez kiseonika.

 

DODORIVANJE I TRLJANJE OČIJU
Bilo da nosite kontaktna sočiva ili, nemojte bez potrebe dodirivati i trljati oči, jer time možete izazvati pucanje kapilara, upale i infekcije.

 
NE IDETE NA KONTROLU
Na lekarski pregled ne treba ići samo kada je u pitanju kontrola vida, već i kontrola zdravlja oka uopšte. Iza oka ne postoje receptori za bol, tako da samo stručnim pregledom može da se ustanovi da li su vam oči zdrave. Preporučuju se kontrole jednom godišnje.
MONITORI, EKRANI….
Buljenje u razne monitore i ekrane tableta, kompjutera, televizora, telefona….jako je štetno za očni vid zato što svi oni emituju plavo svetlo, za koje mnogi lekari smatraju da je štetno isto kao i ultraljubičasti zraci. Na svakih 20 minuta provedenih za ekranom, napravite pauzu od 20 sekundi.

 

ŠMINKA
Što se tiče šminke, pazite da vam ne uđe u oči, a posebno ajlajner. Pored toga, ne treba spavati sa šminkom, što uključuje i veštačke trepavice, jer to može imati razne štetne posledice. Dolazi do iritiranosti kože, stvaraju se bubuljice, čmičkovi…

 

KOZMETIKA
Nijedno kozmetičko sredstvo ne treba koristiti posle datuma isteka roka.

 

KAPI ZA OČI
Ne oslanjajte se previše na kapi protiv crvenila u očima, zato što velika većina njih sadrži vazokonstriktore, koji utiču na sužavanje krvnih sudova i čine da oči privremeno ne izgledaju crvene.

 

Ali, takođe, sadrže i druge hemikalije koje pogoršavaju problem ako kapi dugo koristite.

 

NAOČARE ZA SUNCE
Veliku grešku pravite ako ne nosite naočare za sunce tokom cele godine, ne samo leti.

 

One su naročito potrebne zimi po snegu, koji jako reflektuje sunčeve zrake.

 

Povezane teme: Oči, Vid, Kontaktna sočiva, Zaštita oka, Kapi za oči, Šminka, Ajlajner