Grčka zvanično zatražila novi zajam od MMF-a

Grčka je danas uputila zvaničan zahtev Međunarodnom monetarnom fondu za dobijanje novog zajma

ATINA – Grčka je danas uputila zvaničan zahtev Međunarodnom monetarnom fondu za dobijanje novog zajma, i to u trenutku kada su zvaničnici grčke vlade u više navrata ponovili da će tokom dana u Atini početi pregovori sa kreditorima o odobravanju 86 milijardi evra vrednog paketa pomoći Grčkoj.

„Želeli bi da vas obavestimo da tražimo novi zajam od Međunarodnog monetarnog fonda“, napisao je ministar finansija Grčke Euklid Cakalotos direktorki MMF-a Kristini Lagard.

Predstavnici evropskih kreditnih institucija su doputovali u Atinu radi pokretanja razgovora o trećem paketu pomoći Grčkoj, javio je ranije danas britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Očekuje se da će se zvaničnici grčke vlade sastati sa predstavnicima evropskih kreditora, što će, kako navodi Bi-Bi-Si, predstavljati njihove prve pregovore na visokom nivou u Atini otkako je grčki premijer Aleksis Cipras u januaru imenovan za premijera.

Poseta delegacije evropskih institucija usledila je nakon što su poslanici grčkog parlamenta usvojili nove uslove kreditora, ali je i dalje nejasno da li će se predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pridružiti pregovorima o predloženom paketu pomoći Atini u vrednosti od 86 milijardi evra.

MMF želi da grčki teret duga bude smanjen na održiviji nivo, ali je takav predlog Fonda naišao na protivljenje evropskih partnera.

Grčki pregovorači će se, kako prenosi Bi-Bi-Si, sastati sa predstavnicima Evropske komisije, Evropske centralne banke i Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), a procene su da će pregovori o paketu pomoći trajati mesec dana.

Stroga kontrola kapitala, uvedena u Grčkoj krajem juna, ostaje na snazi radi sprečavanja odliva sredstava iz oslabljenih grčkih banaka, podseća britanski javni servis. (Novosti)