Hamas podržava stvaranje Palestine u granicama iz 1967.

Lider palestinske islamističke grupe Haled Mešal izjavio da ta grupa podržava osnivanje palestinske države u okviru granica iz perioda, kada je Izrael okupirao pojas Gaze, Zapadnu obalu i istočni deo Jerusalima

DOHA – Lider palestinske islamističke grupe Hamas Haled Mešal izjavio je da ta grupa podržava osnivanje „tranzicijske“ palestinske države u okviru granica iz 1967. godine, kada je Izrael okupirao pojas Gaze, Zapadnu obalu i istočni deo Jerusalima.

„Hamas zagovara oslobađanje svih delova Palestine, ali je spreman da podrži državu u okviru granice iz 1967. godine, bez priznavanja Izraela ili ustupanja bilo kojih prava“, rekao je Mešal, prenosi Rojters.

Država u okviru granica iz 1967. godine je, takođe, cilj Hamasovog glavnog političkog rivala, pokreta Fatah, koji predvodi Mohamed Abas.

Hamas je u ponedeljak objavio da će povući poziv za uništenje Izraela i odustati od veza sa Muslimanskim braćom, a to je navela u dokumentu u kome je predstavljena nova politika Hamasa. Kako se navodi, cilj tog poteza je poboljšanje odnosa sa zalivskim zemaljama i Egiptom, gde se Muslimanska braća uglavnom smatraju teroristickom grupom. (Novosti)