Jorgovankina TURBO-PLATA raste tri puta brže od prosečne

Od 2012. godine plata guvernera NBS povećana je za 14.639 dinara. Prosečna zarada u Srbiji istovremeno je uvećana za 3.706 dinara, a prosečna penzija za 650 dinara.

Ima se, može se: Jorgovanka Tabaković zarađuje 13 puta više od prosečnog radnika

Dok zaposleni u javnom sektoru i penzioneri, kojima su umanjene zarade i penzije, sanjaju o tome da im se primanja makar vrate na stari nivo, novčanici zaposlenih u NBS na čelu sa Jorgovankom Tabaković sve su deblji.
Prema podacima iz Informatora o radu NBS za jul, guvernerki je u maju ove godine isplaćeno 565.686 dinara, skoro 21.000 dinara više nego u martu. Ona je tada zaradila čak 14.000 dinara više nego u septembru 2012. kada se i obrela u NBS.

Za nepune tri godine plata guvernera porasla je, dakle, za 2,7 odsto. U istom periodu prosečna zarada u zemlji uvećana je za svega 0,9 odsto, dakle tri puta manje. Plata guvernera, inače, veća je 13 puta od prosečne zarade u zemlji i čak 25 puta od prosečne penzije.
Prva dama centralne banke svojevremeno je bila jedna od glasnijih kada se govorilo o štednji i visokim zaradama u javnom sektoru. Po dolasku u NBS, sebi je smanjila zaradu za oko 100.000 dinara u odnosu na platu svog prethodnika Dejana Šoškića. Tada je i javno poručila da su primanja guvernera bila „sramno visoka“.
Nije, međutim, u maju ove godine povišica legla samo na račun guvernera. Zvanični podaci pokazuju da je ček uvećan i svim članovima saveta centralne banke, inače uglednim ekonomistima, i to za po 6.000 dinara, dok je predsednik saveta dobio povišicu od 8.000 dinara.
U poslednjih nekoliko meseci centralnu banku smo više puta pitali od čega zavisi plata guvernera i šta utiče na njenu drastičnu promenu iz meseca u mesec. Svaki put u ovoj instituciji su nas upućivali na Informator o radu, a sve što se tamo navodi vezano za plate nije davalo odgovor na naše pitanje. (Blic)