Kosovski specijalci udarili na Jugobanku

Vlasti u Prištini izvele upad u filijale banke koja radi u sistemu Srbije. U Gračanici odneli papire, u Mitrovici ih zaustavili građani. Maskirani pripadnici ROSU u Gračanici

SPECIJALCI Kosovske policije danas su upali u ekspozituru Jugobanke u Gračanici i odneli dokumentaciju. Oni su jednog službenika te banke, koja radi u sistemu Srbije, priveli na informativni razgovor u Prištinu. Sa druge strane, u severnoj Kosovskoj Mitrovici građani su sprečili policajce i izvršitelje da urade što su naumili.

Prema saznanjima „Novosti“, akcija Kosovske policije u Gračanici bila je brutalnija. Maskirani specijalci iz jedinice ROSU prvo su, oko deset sati pre podne, blokirali put ispred banke.

– Opština nije obaveštena o ovoj akciji ROSU, ali sam od meštana saznao da su specijalci upali u prostorije banke, zatražili od šefa ključeve pri čemu su odneli dokumentaciju, odnosno deo opreme i pečat – kaže za „Novosti“ Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica.

On kaže da je objašnjenje za ovu akciju bilo to što Jugobanka nema licencu za rad po kosovskom sistemu.

Bez prethodne najave, krajnje neprofesionalno i bahato, grupa albanskih sudskih izvršitelja upala je danas, oko 11 sati, u zgradu Jugobanke u severnom delu Kosovske Mitrovice kako bi, navodno na osnovu sudskog rešenja, preuzeli ovu instituciju i integrisali je u kosovski platni sistem. Njihov pokušaj su sprečili građani koji su se u većoj meri okupili ispred sedišta banke, a razgovor sa sudskim izvršiteljima u njenim prostorijima vodili su predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, komandir severne policijske stanice Nedad Đurić i izvršni direktor Jugobanke Ljubiša Popović.

– Ovo je još jedan vid pritiska na srpski narod na severu Kosova i Metohije od strane Prištine – ocenio je Aleksandar Spirić i dodao da „je neophodno hitno pronalaženje rešenja na višem nivou“.

On je podsetio da Jugobanka pozitivno posluje, ima veliki broj klijenata i da je ova akcija upada unela dozu uznemirenosti i zabrinutosti među žitelje grada na Ibru.

Vidno uznemireni i revoltirani akcijom albanskih izvršitelja bili su i radnici Jugobanke.

– Izvršitelji su, na kaubojski način, bez najave upali u naše prostorije, a mi smo se organizovali i odbranili naša radna me sta i egzistenciju naših porodica – rekao je izvršni direktor Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici Ljubiša Popović, dodavši da je cilj bio da se banka zatvori i da grad i ceo sever Kosova finansijski budu blokirani. – Tražili su našu kompletnu dokumentaciju, ali im je mi nismo dali i uz pomoć naroda i naših radnika ovog puta smo se odbranili, a kako će biti dalje, ne znamo.

Popović je rekao da će o incidentu odmah obavestiti guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković i Sektor kontrole, jer se, kako je rekao, desio upad u platni promet Srbije i hteli su da blokiraju sve finansijske institucije, građane i firme koje rade preko ove banke.

Iako je nezvanično proneta vest da je osim Gračanice i Kosovske Mitrovice, kosovska policija intervenisala i u Štrpcu, tu informaciju niko od nadležnih danas nije mogao da potvrdi.

KANCELARIJA ZA KiM: PROVOKACIJA (Novosti)