Kurc: Ne mogu krijumčari da odlučuju ko će u Evropu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji se našao na meti kritike u Austriji i EU, zbog svog predloga da Unija kao uzor za rešavanje migrantske krize uzme model Australije, objašnjava da ne sme biti da krijumčari odlučuju ko može doći u Evropu, već evropske države.

Sebastijan Kurc

Sebastijan Kurc

On je večeras, kao gost u dnevniku austrijske državne televizije ORF, rekao da kritičari iznose samo pola istine o australijskom modelu, tvrdeći da je on loš.

Kurc je ukazao da je Australija prošle godine prihvatila 10.000 ljudi, ali ne koji su pokušali ilegalno da uđu u zemlju, već preko legalnih puteva koje je stvorila.

– U Evropi smatramo da smo moralno iznad mnogih, ali na putu ka EU preko mora se utopi na stotine ljudi. U Australiji, od kada je krenula primena njihovih mera, nije se niko utopio, objasnio je on.

Kurc je podvukao da se australijski model ne može u potpunmosti preuzeti, ali isto tako ne treba praviti grešku i misliti da je naš sistem savršen.

Cilj sistema je da se stane na put ilegalnoj migraciji, krijumčarima i gubitku na stotine ljudskih života, poručio je on. (Blic)