Mađarska: Protest zbog Orbanovog približavanja Rusiji

Nekoliko hiljada Mađara protestovalo je danas u Budimpešti zbog onoga što doživljavaju kao približavanje premijera Viktora Orbana Rusiji.

Mađarska: Protest zbog Orbanovog približavanja Rusiji

Iako je tokom 2014. ostvario tri izborne pobede, Orban je, prema rezultatima anketa, pred kraj godine pomalo počeo da gubi popularnost među sunarodnicima, prenosi AFP.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Opere, izražavajući zabrinutost zbog toga što se Mađarska udaljava od Zapada i gradi čvršće odnose sa Moskvom, „svojim nekadašnjim komunističkim gospodarom“.

„Uznemirujuće je to što Orban izlaže Mađarsku ruskom uticaju“, rekao je za AFP 61-godišnji direktor Robert Gombkoto, navodeći primer ruskog zajma Mađarskoj od 10 milijardi evra za proširenje jedne nuklearke.

Neki drugi demonstranti su istakli nezadovoljstvo centralizacijom u oblasti obrazovanja i javne uprave.

„Plašimo se povratka centralizovanog sistema u svim aspektima našeg života, sličnog onom pod komunizmom, protiv kojeg se borila moja generacija“, napominje 53-godišnja nastavnica Eva Bari.

 

Demonstranti su izražavali nezadovoljstvo i mađarskom političkom elitom u proteklih četvrt veka od pada komunizma, koja nije uspela da ih povede putem napretka.

Organizatori protesta su najavili sledeće demonstracije za 1. februar, dan uoči planirane posete nemačke kancelarke Angele Merkel Budimpešti. (Press)