Matićeva i društvo iz SIEPA oštetili budžet za 119 miliona dinara

Četvoro bivših rukovodilaca SIEPA naći će se uskoro na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, saznaje „Blic“.

Jasna Matić

Istraga protiv bivše ministarke za telekomunikacije Jasne Matić i bivših čelnika Agencije za strana ulaganja Božidara Laganina, Vesne Perić i Bojana Jankovića je u završnoj fazi. Čeka se još drugi deo ekonomskog veštačenja, ali se tužilac ne koleba oko podizanja optužnice.
– Osumnjičeni su da su oštetili budžet za 119 miliona dinara, kao i da su drugima omogućili da zarade 91 milion. Preti im kazna od dve do 12 godina zatvora – kaže izvor „Blica“.

 

 
Od 2006. do 2013, prema krivičnoj prijavi, zaključili su 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu, sa već zaposlenim u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA.
– Bili su dodatno plaćeni za poslove koje su već radili u Agenciji. Autorski ugovori bili su identični onom što je u opisu njihovog radnog mesta – tvrdi izvor „Blica“.
Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja, kadar G17 plus, bila je i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Uhapšena je 26. marta, zajedno sa bivšim direktorom SIEPA Božidarom Laganinom. Tada su privedeni i Vesna Perić, takođe bivša direktorka SIEPA, kao i Bojan Janković, bivši zamenik direktora SIEPA. (Blic)