Međunarodna koalicija ubila više od 8.500 boraca Islamske države

Međunarodna koalicija, pod komandom SAD, u vazdušnim udarima u Iraku ubila je više od 8.500 boraca Islamske države (IS) od avgustu prošle godine, saopštio je danas načelnik Centralne komande američke vojske, general Lojd Ostin.

Ostin je rekao da ne samo da je ubijeno najmanje 8.500 boraca IS u vazdušnim udarima koalicionih snaga od početka akcije u Iraku, nego je uništeno na stotine njihovih vozila, tenkova i teškog naoružanja.

Islamska država | Foto: Profimedia

Islamska država | Foto: Profimedia

Vazdušnim udarima je takođe smanjena sposobnost IS da sprovode udare na rafinerije i sabirne naftne punktove, posebno u susednoj Siriji.

Ostin je rekao da IS, koja je kontrolisala ključne delove severnog i zapadnog Iraka od prošlog leta, nije više u stanju da zauzme i drži novu teritoriju.
„Činjenica je da oni više ne mogu da čine ono što su radili na početku, a to je da zauzimaju i kontrolišu novu teritoriju“, naglasio je američki general u obraćanju Odboru Predstavničkog doma za oružane snage.
Obraćanje Ostina, bivšeg komandanta američkih snaga u Iraku, deo je pripremnjenog govora u Predstavničkom domu, a povodom zahteva američkog predsednika Baraka Obame za legalnu potporu za sprovođenje vojne kampanje protiv IS u Iraku i Siriji.
Njegovo obraćanje dolazi usled nove neizvesnosti o pravcu borbe protiv IS pošto su iračke snage uz podršku (iranske) šiitske milicije spremne na kontraofanzivu protiv džihadista u gradu Tikrit.(ALO)