Ministar Jaalon: Administracija Obame neće trajati večno

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon izjavio je da su kritike SAD usporile širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, ali se nada da je to privremeno, jer administracija predsednika Baraka Obame neće “trajati večito”.

On je to rekao učenicima jedne verske škole u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, preneo je danas izraelski vojni radio. Ministar je naglasio da Izrael želi da širi naselja, ali su međunarodne kritike, predvođene SAD, podstakle uzdržanost.

Izraelski mediji podsećaju da Jaalonu nisu strane kontroverze u odnosima SAD. On je u utorak odgovarao na pitanje učenika u bloku jevrejskih naselja Guš Ecion o zamrzavanju izgradnje kuća za Jevreje.

“To je privremeno. Postoji određena administracija u SAD, koja vodi takvu politiku.Ta administracija neće trajati zauvek”, rekao je on, sudeći po audio snimku koji je dospeo do izraelskog vojnog radija.

Za sada, rekao je Jaalon, Izraelu je potrebna podrška SAD kako bi se suprotstavio anti-izraelskim diplomatskim potezima u UN, pre svega.

““Ali ja veoma želim da odobrim planove za izgradnju i nadam se da će se to desiti””, rekao je ministar, istakavši da je broj stanovnika u naseljima tokom prošle godine porastao za oko 20.000 ljudi, kao ni u jednom drugom delu Izraela.

Jaalon je ranije jako kritikovao politiku SAD u odnosu na naselja, posebno državnog sekretara Džona Kerija, čije je napore da doprinese izraelsko – palestinskom mirovnom sporazumu označio “kao opsesivne“ i “mesijanske”.

Tokom nedavne posete Vašingtonu s njim se nisu sastali najviši zvaničnici Bele kuće i Stejt departmenta. U poslednjih nekoliko dana navodno je tražio uveravanja od premijera Benjamina Netanijahua da će ponovo biti ministar odbrane ako Netanijahu bude osnovao novu vladu nakon prevremenih izbora 17. marta.

Netanijahuovi odnosi sa SAD su napeti zbog širenja jevrejskih naselja i bliskih veza sa Republikanskom partijom, kako navodi Asošijeted pres, a Jaalonove izjave su toj napetosti još više doprinele.

Izraelska levičarska organizacija Mir sada (Šalom akšav), navela je da od oktobarskog sastanka Obame i Netanijahua nisu objavljeni novi planovi za širenje jevrejskih naselja na teritorijama na kojima Palestinci žele da osnuju svoju državu.

U isto vreme ipak se grade ranije započete kuće za jevrejske naseljenike.(isra-news)