Ministri EU: Vraćati migrante koji dolaze ilegalno zbog ekonomskih razloga

Ministri pravosuđa i policije Evropske unije su u Briselu postigli načelan dogovor o preraspodeli pridošlih 160 hiljada ratnih izbeglica, ali će to konačno morati da se usvoji na novom sastanku 8. oktobra.

Novi sastanak 8. oktobra: Tomas de Mezijer

Ovo je danas izjavio nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

 

Mezijer i francuski ministar policije Bernar Kaznev su u pauzi zasedanja precizirali da dogovor o preraspodeli izbeglica još nije sasvim utanačen među svim članicama Unije, ali su naglasili da saglasnost postoji oko mera da se brzo s granica Unije vraćaju migrani koji ilegalno dolaze iz ekonomskih razloga.

 

Kaznev je naveo da su Francuska i Nemačka zatražile da sve članice EU prihvate preraspodelu 160.000 izbeglica iz ratova koje su već u EU, uz efikasan nadzor spoljnih granica Unije snažnim jačanjem agencije Fronteks.

 

Pariz i Berlin traže hitan dogovor koji će se odmah sprovesti o centrima za prihvatanje i popis imigranata u Grčkoj i Italiji, gde će se utvrditi koji migranti mogu dobiti azil, a koji su iz ekonomskih razloga ilegalno dospeli u Uniju i ne mogu dobiti azil i moraju odmah biti vraćeni u zemlje porekla.

 

To znači, objasnio je on, da se odmah mora stvoriti mehanizam vraćanja onih koji su neregularno došli u Uniju u zemlje porekla, kao i utvrđivanju “bezbednih zemalja” iz kojih nema razloga da dolaze lica i traže azil u EU.

 

Grčka i Italija su, po rečima francuskog ministra, prihvatile da se na njihovim granicama uspostave centri za prihvatanje i proveru imigranata.

 

Francuska i Nemačka su takođe predložile da se odmah u dijalogu s Turskom nađe rešenje za zaustavljanje nekontrolisanog priliva migranata, finansiranju, humanitarnoj pomoći izbeglicama koje se već nalaze u zbegovima u Turskoj, Libanu i Jordanu, kao i zemljama Afrike odakle takođe ilegalno dolaze mahom ekonomski migranti.

 

Kaznev je naglasio da će biti sproveden i plan za snažnu i temeljitu bitku protiv mreža krijumčara migranata i ljudskih bića.

 

On je dodao da su, po njegovim uputstvima, francuska policija i obaveštajne službe već pokrenule oštru bitku za razbijanje mreža organizovanog kriminala koji švercuju migrante i trguju “belim robljem” i saopštio da je od početka godine u Francuskoj razbijeno 177 takvih bandi u kojima je delovalo 3.300 kriminalaca. (Blic)