MRAČNA PROGNOZA STRATFORA Propast Rusije, SAD će upotrebiti nuklearno oružje, nastanak četiri Evrope…

Privatna obaveštajna kompanija Stratfor (Strategic Forecasting, Inc), nedavno je objavila detaljan izveštaj pod nazivom „Decenijska prognoza“, u kojem je u 11 tačaka procenjeno kako će izgledati geopolitička scena u narednih deset godina. Prognoze su, najblaže rečeno, crne. Stratfor smatra da će svet u narednoj deceniji biti mnogo opasnije mesto za život, u kojem će se roditi neke nove sile, dok će trenutno najmoćnije zemlje sveta doživeti kolaps i ući u period haosa i beznađa.

Moskva

Rusija će doživeti kolaps

 

„Sposobnost zvanične Moskve da kontroliše sve delove ogromne ruske države će sve više opadati, te će se stvoriti vakuum u kome će se stvoriti individualne grupacije, koje će za cilj imati potpunu autonomiju nad teritorijom na kojoj žive“, navodi se u izveštaju.

 

Sankcije, pad cena nafte, nestabilna rublja, vrtoglavi finansijski izdaci za naoružanje, kao i sve veći unutrašnji razdori iznuriće i oslabiti poziciju vladajuće strukture u najvećoj zemlji sveta.

 

Rusija se neće zvanično „iscepkati“ na nekoliko malih državica, ali će Kremlj svakako izgubiti svoju moć, a to će se ogledati u stvaranju poluautonomnih regiona koji se neće slagati jedni sa drugima, što vodi u nestabilnost čitave države.

 

„Ne očekujemo da će se Ruska Federacija dugo održati u sadašnjem državnom uređenju“, navodi se u zaključku ove tačke izveštaja. 

SAD će morati da upotrebi nuklearno oružje

 

S obzirom da su ruska postrojenja nuklearnog oružja rasuta po čitavom svetu, u trenutku destabilizacije i „cepkanja“ države, područje Rusije može da postane tempirana bomba.

 

Slom ruskog nuklearnog sistema biće svetski problem broj 1 u predstojećoj deceniji, a to će se drastično odraziti i na SAD, koje će morati da angažuju vojsku kako bi se odbranile od novonastale opasnosti, a to ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja, navodi se u izveštaju. 

Nemačka u velikom problemu

 

Najjača evropska država ima ekonomiju koja zavisi od izvoza, i koja ima ogroman profit zahvaljujući liberalizaciji tržišta u EU, što takođe znači da Nemci imaju i najviše da izgube usled nadolazećeg talasa sve većeg evroskepticizma i potencijalne krize evra. Stratfor predviđa da će se nemačka kriza rezultirati stagnacijom ekonomije, sličnom onoj sa kojoj se suočio Japan.

 

„Očekujemo da nemačka ekonomija doživi velike probleme u narednih deset godina“, navodi se u „Decenijskoj prognozi:“  (BLIC)