Najveće NATO vežbe na granici sa Rusijom

Suvereno pravo Moskve je da primeni adekvatne mere kao odgovor na širenje NATO-a, upozorio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Autor: Biljana Mitrinovićponedeljak, 06.06.2016. u 20:20

(Фото Ројтерс)

U danu kada je veliki broj zemalja članica NATO-a započeo dosad najveću vojnu vežbu od vremena hladnog rata, uz samu granicu sa Rusijom, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov upozorio je da Moskva ima suvereno pravo da primeni adekvatne mere kao odgovor na ekspanziju NATO-a.

Lavrov je naglasio da u regionu Baltičkog mora ne postoje pretnje koje bi opravdale militarizaciju te oblasti, preneli su ruski mediji. Ova primedba se odnosi delom i na pomorske vežbe, koje se prvi put održavaju i na finskom tlu.

U vojnoj vežbi pod nazivom „Anakonda 16”, koja je počela u Poljskoj i trajaće 10 dana, učestvuje oko 31.000 pripadnika vojnih snaga Poljske, SAD i još 17 članica NATO-a, kao i iz pet partnerskih zemalja. Među državama koje nisu članice NATO-a, a učestvuju u ovim manevrima jesu i Švedska i Finska.

„Ne krijemo da smo nezadovoljni zbog toga što NATO širi svoju infrastrukturu prema našim granicama i uvlači i druge države u aktivnosti alijanse. Suvereno pravo Rusije je da osigura svoju bezbednost na način koji je odgovarajući današnjim rizicima”, rekao je Lavrov posle razgovora sa svojim finskim kolegom Timom Soinijem.(Politika)