NEPOTIZAM NA FAKULTETU Dekan zaposlio ćerku u biblioteci

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije zahteva da Nenad Vunjak, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, bude razrešen dužnosti.

Kršenje zakona: Ekonomski fakultet u Subotici

Savet za monitoring navodi da je zaposlio svoju ćerku Tamaru Antonijević u fakultetskoj biblioteci te poziva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Univerzitet u Novom Sadu i Vladu Srbije da hitno sankcionišu Vunjaka jer je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Trećina u srodstvu
– U Ekonomskom fakultetu u Subotici je oko jedna trećina zaposlenih u bračnom ili krvnom srodstvu i opravdano se smatra da time nije povređen javni interes. Uostalom, slična situacija je i na drugim fakultetima – navodi se u saopštenju kolegijuma.

Dekan Nenad Vunjak

– Od Agencije za borbu protiv korupcije primili smo dokumentaciju iz koje proizilazi da je utvrđen nepotizam. Agencija je predložila razrešenje Vunjaka s dužnosti dekana, međutim, on se i dalje nalazi na toj dužnosti – navodi se u saopštenju.
Dr Nenad Vunjak profesor je Departmana za finansije, bankarstvo, računovodstvo i reviziju. Funkciju dekana obavlja od početka akademske 2010/2011. godine.

 

Poznat je po uspostavljanju saradnje s obrazovnim ustanovama i kompanijama.

 

Pre tri godine proglašen je za naj evropljanina u oblasti obrazovanja zbog uspešne međunarodne saradnje i otvaranja odeljenja Fakulteta u Bujanovcu.
Umesto dr Vunjaka, optužbe na njegov račun za „Blic“ je komentarisao kolegijum Fakulteta. Zaposleni navode da je slučaj već okončan pred nadležnima prošle godine i da je postupak zbog navodnog sukoba interesa vođen početkom 2014.
– Postupak je pokrenut jer dekan nije pismeno obavestio Savet fakulteta i Agenciju o sumnji da postoji sukob interesa. Dekan je usmeno obavestio Savet o promenama rada biblioteke i saopštio ime radnice s kojom je kasnije zaključen radni odnos. Imamo saznanja da se izjasnio, ali očigledno direktor Agencije nije prihvatio izjašnjenje. Savet fakulteta je utvrdio da ustanovi nije naneta šteta, niti je povređen javni interes, zbog čega je odbio predlog razrešenja i o tome obavestio Agenciju – kažu članovi kolegijuma.
Zaposleni dodaju da akt zasnivanja radnog odnosa sa srodnikom nije dokaz o postojanju povrede javnog interesa.
– Stepen srodstva nije dokaz sukoba interesa po automatizmu i smatramo da je odluka o objavljivanju preporuke o razrešenju dekana doneta ishitreno – zaključuje kolegijum. (BLIC)