Nikolić otkopao Bačevićev kanal

Kineska kompanija “Bon prodžekt” zainteresovana je za izgradnju kanala Morava-Vardar.

Idejni tvorac projekta: Milan Bačević

Ovo je izjavio predsednik te kompanije Zendong Jang na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, saopštila je Nikolićeva pres služba.

Nikolić je istakao značaj projekta izgradnje kanala za koji je, kako je navedeno, “urađena pozitivna studija izvodljivosti”.
– Za kinesku stranu je veoma atraktivan projekat Morava-Vardar – rekao je Zendong Jang, i dodao da je ta investicija „veoma isplativa“.
Kineska korporacija “Čajna Gedžuba” je u januaru 2013. godine potpisala Protokol o razumevanju s tadašnjim Ministarstvom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, na čijem je čelu bio Milan Bačević, radi sprovođenja sveukupne eksploatacije reke Morave, a urađena je i studija izvodljivosti tog projekta. Ukupna vrednost projekta je 4,5 milijardi evra, piše u saopštenju.
Međutim, ništa više od studije izvodljivosti nije urađeno, a nju je bivši ministar Bačević predao ministarki Zorani Mihajlović. Od formiranja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije bilo nikakvih kontakata ni sa zvaničnicima iz regiona (Makedonija, Grčka) na ovu temu. (BLIC)