Novi razgovori sa Grčkom počinju danas

Predstavnici grčkih kreditora u Atini danas počinju pregovore s grčkim vlastima o novom programu finansijske pomoći toj zemlji, saopštila je Evropska komisija.


„Timovi će stići u Atinu u ponedeljak i sastanci će odmah početi“, saopštio je portparol Evropske komisije, prenosi AFP.

 

Ostaju nejasnoće da li će doći visoki predstavnici trojke – Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB).
U Atini se očekuju Deklan Kostelo iz EU, Rasmus Rifer iz ECB, Delia Velkulesku iz MMF-a i Nikola Đamarioli, šef Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).
Grčki ministar finansija Euklidis Cakalatos zvanično je pred vikend zatražio novu kreditnu pomoć MMF-a kao novi korak u pregovorima s poveriocima.
Grčki parlament usvojio je u sredu uveče i drugi paket reformi koje zahtevaju poverioci kao preduslov za početak pregovora o novom višegodišnjem paketu kreditne pomoći.
Usvajanje tih mera je značilo da mogu početi pregovori o finalizaciji trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj, od najmanje 80 milijardi evra tokom tri godine, koji je u pregovorima s EU i MMF-om prihvaćen u načelu.
Očekuje se da bi ova pomoć mogla biti odbrena do 20. avgusta, kada dospeva isplata noviha rata dugova, veća od tri milijarde evra. (Blic)