OPASNE IGRE Erdogan ratuje na dva fronta

Turska se od neutralne pozicije prema sukobima koji ključaju na njenoj južnoj granici protekle nedelje odjednom okrenula pokretanju rata na dva fronta – protiv Islamske države na severu Sirije i Kurdske radničke partije na severu Iraka. Ono što će uslediti pokazaće koliko je zapetljana postala politika u Siriji zvanične Ankare.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan na položaju turske vojske

Dramatična promena desila se nakon što je bombaš samoubica povezan s Islamskom državom ubio 32 aktivista u jugoistočnom gradu Suruču. Preko puta, sa druge strane granice, nalazi sirijski grad Kobane oko kojeg su vođene teške borbe.

 

Turska strana granice bila je relativno mirna sve do ovog napada, uprkos ogromnom broju stranih boraca koji su dolazili u Siriju i odlazili iz nje.

 

– Granica je bila izuzetno mirna, što je za mene veliki pokazatelj da je Partija pravde i razvoja (predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prim. nov.) imala obaveštajne veze s Islamskom državom – rekao je za „Biznis insajder“ Džonatan Šancer, potpredsednik za istraživanja u Fondaciji za odbranu demokratija.

 

Šancer ocenjuje da su turske pogranične vlasti bile izuzetno blage prema džihadistima. Od 2011. turska južna granica služila je kao tranzitna tačka za jeftinu naftu, naoružanje, strane borce i pokradene starine. Kako je sukob odmicao, borci koji su se koristili ovom labavom granicom postajalo su sve radikalniji.

 

– Imajući u vidu opšti stav Islamske države, zašto bi se inače uzdržavala od napada na državu koja je članica NATO – dodaje Šancer.

 

Svako narušavanje veza Erdoganove partije s islamistima značilo bi teško pogoršanje situacije.

 

– To je opasna igra koju su od početka igrali – kaže Šancer.

 

A igra je upravo postala opasnija: Turska je istog dana pokrenula vazdušne napade protiv Islamske države i Kurdske radničke partije, prekidajući tako dvogodišnji mirovni sporazum  sa Kurdima što bi dodatno moglo da zakomplikuje odnos Ankare kako s Islamskom državom, tako i sa Vašingtonom.

 

Uz to, kurdske Jedinice za zaštitu naroda, koje su direktno povezane sa Kurdskom radničkom partijom, pokazale su kao najefikasnija snaga u borbi protiv Islamske države na severu Sirije, imajući pritom podršku u američkim vazdušnim napadima. (Blic)