Orban protiv trgovinskog sporazuma EU i SAD

BUDIMPEŠTA – Mađarska neće podržati bilo kakav trgovinski sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije kojim bi se narušila nadležnost mađarskih sudova u trgovinskim sporovima, izjavio je danas mađarski premijer, Viktor Orban.

viktor orban 3 Orban protiv trgovinskog sporazuma EU i SAD

„Ne mogu podržati bilo kakav trgovinski sporazum koji poništava nadležnost u sporovima iz mađarskog sudskog sistema, prebacujući ih na udaljena mesta, nama nepoznata, gde nemamo nikakvu šansu ili barem ne vidimo mogućnost za pravednom i poštenom presudom“, izjavio je Orban za jedan mađarski radio, a prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da je Evropska unija u pregovorima sa SAD o sporazumu o slobodnoj trgovini pod nazivom Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo (TTIP) koji bi doneo ukidanje carinskih dažbina. Potpisivanje ovog sporazuma bi donelo formiranje transatlanskog tržišta od 800 miliona ljudi, koje bi obuhvatalo gotovo polovinu svetske privrede.

Protivnici tog sporazuma, međutim, strahuju da bi američke multinacionalne kompanije mogle iskoristiti takozvani pravni mehanizam „rešavanja sporova između investitora i država (ISDS)“, jer bi im omogućio da, zaobilaženjem nacionalnih pravnih sistema, putem međunarodnog suda zatraže finansijsku kompenzaciju od vlade neke evropske države ukoliko procene da bi njihovi profiti i potencijali za investiranje mogli biti ugroženi izmenama zakona ili politikama u dotičnoj državi.

Orban poručuje da je oprez potreban, kao i da neće prihvatiti nikakav sporazum koji ugrožava interese Mađarske.

Pregovori o TTIP-u počeli su još u julu 2013. godine, a jedan visoki evropski zvaničnik je prošlog meseca izjavio da bi sporazum mogao biti postignut početkom 2016. godine. (Pravda)