OTKAZ 16.000 ljudi gubi državni posao

Do 30. juna ove godine u javnoj upravi na republičkom i lokalnom nivou biće otpušteno oko 16.000 ljudi.

(+)

Tačnije, prema planu Vlade, do sredine godine u javnoj upravi biće 33.900 zaposlenih manje nego u decembru 2013. godine. Ova odluka ne odnosi se na zaposlene u javnim preduzećima, jer će se kod njih višak zaposlenih regulisati planovima poslovanja za svako pojedinačno.
U decembru 2013, mesecu koji se uzima kao reper u javnoj upravi na svim nivoima, bilo je zaposleno 523.000 ljudi. Ideja je, recimo, da Ministarstvo prosvete odlučuje o otkazima u školama po Srbiji, a Ministarstvo zdravlja o višku u zdravstvenim ustanovama. Svim institucijama u državi poslata su nedavno uputstva kako da pripreme plan poslovanja, ali kasnije i pravilnik o sistematizaciji radnih mesta. I svima je poslat zahtev za isto smanjenje broja zaposlenih – 6,5 odsto.

 

Udovički: Neće biti linearno
„Poslati su dopisi ministarstvima i lokalnim samoupravama koji treba da raspodele potrebne uštede tako da umanjenje ne bude linearno. Tamo gde su neophodni novi kadrovi onda je neophodno da se identifikuju veće uštede kroz racionalizaciju kako bi se za novozaposlene stvorio poseban finansijski prostor“, objašnjava Kori Udovički.

Nosilac posla optimizacije javne uprave je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
– Prva faza je upravo racionalizacija broja zaposlenih kod korisnika javnih sredstava. Ona se odražava u Zakonu o budžetu za 2015. kroz smanjenje rashoda za zaposlene. Ministri, članovi Saveta za reformu javne uprave 30. oktobra prošle godine složili su se oko polaznih osnova po kojima se sad i postupa. Do juna 2015. mora da se smanji ukupan broj zaposlenih i radno angažovanih lica.

 

Troškovi zaposlenih budžetirani za drugu polovinu godine moraju po ovom osnovu da budu umanjeni za pet odsto u odnosu na budžet iz 2014. Procenjujemo da to odgovara umanjenju broja zaposlenih u julu 2015. za oko 6,5 odsto u odnosu na kraj 2013. – objašnjavaju za “Blic” u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
U ministarstvu računaju da je odlaskom u penziju tokom 2014. broj zaposlenih u javnom sektoru već smanjen.
– Računa se da je cilj smanjenja zaposlenih ispunjen skoro 50 odsto, ali tek na kraju samog procesa možemo sa sigurnošću izlaziti s brojkama – ističu u Ministarstvu državne uprave.
Čekaju, kako kažu, i povratne informacije iz svih resora.