Panika u Grčkoj: Štediše povlače depozite, ugrožena likvidnost bankarskog sistema

Ima nagoveštaja da bi i ova ujdurma sa bankama mogla da bude deo kampanje vladajuće koalicije da dodatno poseje strah kod birača

DVE grčke sistemske banke, Alfa i Eurobanka zatražile su posredstvom Centralne banke Grčke pet milijardi evra iz evropskog fonda ELA kako bi i dalje uspevale da servisiraju potrebe privrede i građana u „uslovima političke nestabilnosti“. Očekuje se da će već početkom naredne nedelje to isto uraditi i Pireus banka, kao i nekoliko manjih banaka.

Glavni razlozi za smanjenu likvidnost vodećih grčkih banaka su panika među štedišama da bi posle izbora i u Grčkoj mogao da se primeni „kiparski recept“, kada su zamrzniti depoziti građana u kiparskim bankama, ali i nagli pad evra u odnosu na dolar, a od petka i na švajcarski franak.

Iako nema preciznih informacija koliko je štediša povuklo depozite iz banaka, spekuliše se da je reč o stotinama miliona u roku od poslednjih mesec dana, što je, uz negativne trendove u privredi, opasno ugrozilo likvidnost najvećih grčkih banaka.

S druge strane, ima nagoveštaja da bi i ova ujdurma sa bankama mogla da bude deo kampanje vladajuće koalicije da dodatno poseje strah kod birača kako bi u slučaju pobede opozicionara Aleksisa Ciprasa i njegove ultraleve Sirize „Grčka nepovratno napustila evrozonu“.

Tako još uvek aktuelni premijer Andonis Samaras poručuje da Grci 25. januara „neće glasati za partiju, već za zemlju u kakvoj žele da žive“.

Svu pažnju medija poslednjih dana pobrala je do juče gotovo anonimna Rahil Makri. Nekadašnja poslanica Nezavisnih Grka, koja je prvo prešla među nezavisne poslanike, da bi sada nastupala pod zastavom Sirize, Rahil je šokirala evropsku javnost izjavom da „Grčka u slučaju potrebe sama može da odštampa 100 milijardi evra“.

S obzirom na to da je izjava data na predizbornom mitingu u okrugu Kozani, verovalo se da spada u uobičajene „predizborne šarene laže“. Posle burne reakcije javnosti ratoborna Rahil se nije povukla. Naprotiv. U tekstu „Šta nije jasno?!“ insistirala je na uredbama Centralne evropske banke po kojima svaka centralna regionalna banka može da štampa evre u slučaju ugrožene likvidnosti. Nije navela, međutim, da je procedura više nego komlikovana i da isključivo ide preko EU institucija.

Ipak, postala je preko noći slavna, pa se odmah pojavila i drahma sa njenim likom, a vic dana glasi – Grčka može da odštampa 100 milijardi evra, ali nema para za papir i boje! (Novosti)