Paraćin: Od štofare ni za minimalac

Paraćinski tekstilci ogorčeni epilogom prodaje fabrike. Neizvesnost za 150 ljudi u prvom isplatnom redu

TRIDESETAK nekadašnjih radnika Štofare okupilo se juče u zgradi Opštinskog sindikata i, sa udruženjem građana pod nazivom „Pokret dostojanstvenih“, održalo konferenciju za medije. Jer, i jedni, i drugi ogorčeni su najavom da neće biti dovoljno novca da oko 150 radnika dobije ono što im pripada u prvom isplatnom redu – 12 zagarantovanih zarada, odnosno 203.000 dinara.

Prodaju Štofare radnici su godinama iščekivali, a još pre odlaska firme u stečaj, 2011, „Pokret dostojanstvenih“ pokušavao je da im pomogne. Njihova predsednica, Vesna Živanović, zato, priznaje da je sve bila obradovala vest o tome da je fabrika konačno udomljena, odnosno da je kupac isplatio kompletnu cenu od 108 miliona dinara…

– Radnici su se ponadali da će ostvariti svoje pravo na 12 zagarantovanih zarada, ali je radost, nažalost, bila kratkog veka. Jedan od razlučnih poverilaca, Univerzal banka, žalila se stečajnom sudu potražujući kamatu i, po svemu sudeći, neće biti dovoljno novca za isplatu u prvom isplatnom redu, gde su i radnici – objašnjava Živanovićeva, navodeći da sa stečajnim upravnikom Sašom Jovanovićem nije bilo moguće kontaktirati i pozvati ga na ovaj skup.

Iako stečajni upravnik još zvanično nije objavio da li će radnici dobiti manje od onoga što im pripada, radnici su ogorčeni…

Kako god bilo, izvesno je samo da je imovina firme prodata, a novi vlasnik – „Fisek internacional“ – bivšim zaposlenima ne duguje baš ništa. (Novosti)