PLATE DRŽAVNA TAJNA Zarade na RTS i do 1,5 miliona dinara!

Radio-televizija Srbije, iako jedan od najvećih gubitaša u državi, i dalje deli velike plate, pokazalo je istraživanje Koalicije za nadzor javnih finansija. Pojedini urednici mesečno zarade i do 1,5 miliona dinara.

Dinari 1000 dinara

Ilustracija | Foto: Profimedia

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da je ova institucija u više navrata Upravnom odboru RTS i v.d. direktoru Nikoli Mirkovu postavila pitanje o visini zarada rukovodilaca i istaknutih novinara, ali da nikakav odgovor nisu dobili.

On navodi da jedino što se zna jeste da se zarade na RTS sastoje od plate i varijabile, ali da niko osim uskog kruga ljudi ne zna šta je tu šta i koliko se tamo mesečno zaista zarađuje.

Dobrašinović dodaje i da veliki problem predstavlja i ekskluzivno pravo direktora, koje je uveo pokojni Aleksandar Tijanić, da sa nekim novinarima i voditeljima sklapa posebne, tajne ugovore o honoraru.

Pojedini direktori i urednici od Javnog servisa, kroz plate, varijabile i stimulanse dobiju i po 1,5 miliona dinara, piše „Informer“.

– Jedan od direktora, pored zvanične funkcije obavlja još nekoliko poslova na osnovu posebnih ugovora i na konto toga dobija nekoliko plata kao i varijabile i stimulanse, pa mesečno „namakne“ i do 800.000 dinara. Dotični direktor je i svojoj ženi, koja na RTS radi kao kostimograf „nabacio“ nekoliko tezgi, tako da njih dvoje mesečno od RTS prihoduju između 1,5 i dva miliona dinara, navodi izvor.  (ALO)