POLICIJA U DŽAMIJAMA Velika akcija u Makedoniji protiv Islamske države, uhapšen i imam

U Makedoniji je toku velika antiteroristička akcija Ministarstva za unutrašnje poslove protiv pripadnika terorističke organizacije Islamska država. Pored terorista, na meti policije su osobe koji učestvuju u vrbovanju makedonskih državljana za učešće u islamističkim paravojnim formacijama.

Makedonska policija

Policija hapsi i pretresa objekte u više gradova, a prema nepotvrđenim informacija priveden je imam dve džamije u Skoplju Redžep Memiši, preneli su makedonski mediji.

 

Prema prvim navodima iz policije, u pitanju su lica koja se sumnjiče za učestvovanje u terorističkim akcijama u Siriji, pod zastavom ozloglašene Islamske države.

 

Policija je izvršila pretres džamija Tutunsuz i Jaja Paša u Skoplju, za koje je dobila informaciju od Islamske verske zajednice u Makedoniji da ih oni ne kontrolišu, javili su lokalni mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, sedište „Islamske države“ u Skoplju je džamija Tutunsuz.

 

Portparol MUP-a Ivo Kotevski pojasnio je da je cilj akcije privođenje pojedinaca koji su bili dio paravojnih formacija u Siriji i drugim regionima zahvaćenim oružanim sukobima, kao i osoba koje su vrbovale za odlazak u rat u Siriju.
Jedinice MUP-a u Skoplju do sada su preduzele veliku akciju u naseljima Gazo Baba, Dižonska i Serava, kao i u Strugi i Kumanovu gde je privedeno nekoliko lica a i dalje traju pretresi u Gostivaru i na drugim mestima. (BLIC)