Pregovori s Iranom nastavljaju se 18. januara

Naredna runda pregovora o iranskom nuklearnom programu između predstavnika Irana i šest svjetskih sila počet će 18. januara u Ženevi, izjavio je glavni pregovarač Teherana o tom pitanju.

Zamjenik šefa iranske diplomatije Abbas Araghchi rekao je da će ti pregovori biti održani na nivou zamjenika ministara vanjskih poslova, a da će iranski pregovarački tim prethodno održati bilateralne razgovore sa delegacijama Rusije i SAD 15. januara.

Ranije je šef iranske diplomatije Javad Zarif informisao je parlament kojim dominiraju sljedbenici tvrde linije, u nastojanju da dokaže da je tokom nuklearnih pregovora postignut progress.

SAD, Francuska, Njemačka, Britanija, Rusija i Kina postigle su preliminarni sporazum sa Iranom u novembru 2013. prema kojem bi Iran suspendovao najosjetljivije nuklearne aktivnosti.

Zapadne zemlje su zauzvrat ublažile neke od ekonomskih sankcija uvedenih tokom nuklearnog spora dugog više od decenije. Rok za ispunjenje sporazuma iz 2013. za sada je produžen do 30. juna. (Slobodna Evropa)