Raskinut ugovor o kupovini „Mistrala“, novac vraćen

Putin i Oland doneli odluku da raskinu ugovor o prodaji francuskih nosača helikoptera „Mistral“ Rusiji, a Pariz je već vratio novac koji je Moskva ranije uplatila

Ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Fransoa Oland doneli su zajedničku odluku da raskinu ugovor o prodaji francuskih nosača helikoptera „Mistral“ Rusiji, a Pariz je već vratio novac koji je Moskva ranije uplatila u skladu sa ugovorom, saopštio je večeras Kremlj.

Time je spor u vezi sa izostankom isporuke dva francuska broda Rusiji, usled ukrajinske krize i zapadnih sankcija Moskvi, dobio epilog posle osam meseci intenzivnih pregovora.

„Moskva smatra pitanje ‘Mistrala’ u potpunosti rešenim“, saopštila je Pres služba ruskog predsednika, nakon telefonskog razgovora između dva lidera, a prenosi AFP.

Istovremeno, Jelisejska palata je saopštila da su se dve strane dogovorile da će Rusiji, pored uplaćenog novca, biti vraćena i sva oprema i materijal koji je uložila u izradu brodova.

„Francuska će imati puno vlasništvo nad brodovima i slobodno će moći da raspolaže njima“, navodi se u saopštenju Jelisejske palate, prenosi pariski list „Figaro“.

Ugovor o kupoprodaji „Mistrala“ vredan 1,2 milijarde evra, koji je potpisala francuska kompanija DCNS/STX sa ruskom vojnom izvoznom korporacijom „Rosoboroneskprt“ 2011. godine, predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji, od kojih je jedan trebalo da bude isporučen 2014, a drugi 2015. godine, podseća „Raša tudej“.

Pariz je, međutim, u novembru prošle godine doneo odluku da ugovor zamrzne pošto je Zapad nametnuo Moskvi sankcije, optuživši je za aneksiju Krima i pružanje podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine. (Novosti)