Raspust od srede, zbog štrajka đaci prvi put bez ocena

Prvo polugodište završava se sutra, a deca čiji nastavnici štrajkuju mesec i po dana, prvi put odlaze na zimski raspust bez ocena u knjižicama.

Učenici gimnazije

Foto: Nebojša Marković

Sednice odeljenskih veća su sutra, ali na njima neće biti kvoruma, jer im nastavnici članovi sindikata neće prisustvovati, rekao je Tanjugu predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, očekujući da ocene ne budu zaključene u oko 400 škola u Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Beogradu.
Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ukazuje na, kako kaže, do sada nezabeleženu situaciju da đaci odlaze na raspust, a prvo polugodište još traje, i ističe da se štrajk nastavlja.
Ocene će, kako kaže, biti zaključene u odeljenju i svi koji rade sa đacima završiće svoj posao, ali na odeljenskim većima neće biti kvoruma i ocene neće biti zavedene u knjižicama.
Praktično, taj posao ostaviće se za kasnije, a za kada, videćemo, u zavisnosti od situacije, rekla je Janković Tanjugu.
Sindikati pozivaju na nastavak razgovora sa Ministarstvom prosvete.
„Pozivamo da se za stolom nađe rešenje i da izađemo iz ove situacije, a ne da preko medija saznajemo šta nam je ponuđeno, šta odbijeno“, rekla je ona.
Iz sindikata tvrde i da Ministarstvo preti najavom da će odbiti dnevnice onima koji su obustavili rad 22. decembar.
U tom slučaju nastavnici neće nadoknaditi časove, rekao je Brajković i naveo da ima novca za prosvetu, ako se uštedi oko tri milijarde dinara za suvišne seminare i oko 2,5 milijarde za putovanja.
Raspust traje do 20. januara i do tada bi trebado da budu održana odeljenska veća i formalno završeno polugodište, kako bi se na vreme ušlo u drugo polugodište.
Đaci u Vojvodini već su na raspustu i njima su zaključene ocene.
Sindikati traže da im se ne smanjuje zarada, donošenje zakona o platnim razredima, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će iskoristiti predstojeći raspust za intenzivnije posete školama širom Srbije i razgovar sa nastavnicima o aktuelnim problemima, posebno o onim sa kojima se svakodnevno susreću i nastavnici i učenici.
Ministarstvo će pozvati predstavnike reprezentativnih sindikata da aktivno učestvuju u organizovanju ovih susreta, kako bi svi zajedno kroz konstruktivan dijalog, nastavili da unapređujemo položaj zaposlenih i uslove rada u školama i došli do najboljeg rešenja za nagomilane probleme u prosveti, navodi se u saopštenju.  (ALO)