Рекордна цена нафте

NJујорк/Лондон – Цене нафте су се попеле данас на највиши ниво у две и по године, на крилима очекивања да ће извештај америчке владе показати најдужи пад америчких залиха од периода летње туристичке сезоне. Цена нафтних фјучерса је порасла за 1,6 одсто у Њујорку, на 61 долар за барел, преноси агенција „Блумберг”.

Америчка „лака” нафта WТИ за испоруку у фебруару ојачала је за 78 центи на 61,15 долара за барел на јутрошњем трговању у 10:12 часова на Њујоркшкој робној берзи. На почетку трговања, цена је достизала и 61,35 долара, што је највиши дневни ниво од јуна 2015. године.

Северноморска нафта „брент” за доставу у марту порасла је за 64 цента на 67,21 долар на берзи ИЦЕ Фјучерс Европа у Лондону, након што је јуче пала за 30 центи. Према анкети „Блумберга”, аналитичари процењују да су залихе нафте у америчким танковима и терминалима вероватно пале седму недељу узастопно.

Скоку цена су допринели и једнонедељни антивладини протести у Ирану, а који су, како је данас саопштила Иранска револуционарна гарда, угушени.

Цене „црног злата” су у успону другу годину заредом, пошто Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) заједно са савезницима изван нафтног картела, међу којима је и Русија, ограничавају испоруке како би смањили глобалну презасићеност понуде.

Аналитичари из америчке компаније „Sanford C. Bernstein”, предвиђају да ће цене овог енергента наставити да се опорављају у 2018. години, јер ће тражња надмашити раст америчке производње нафте из шкриљаца. (Танјуг),(POLITIKA)