Ronioci tvrde da su našli rusku podmornicu na dnu mora u Švedskoj

Ronioci iz jedne švedske grupe lovaca na blago su u ponedeljak saopštili da su rusku mini-podmornicu našli na morskom dnu u švedskim teritorijalnim vodama.

To je objavljeno devet meseci posle potrage za misterioznom podmornicom koja se pojavila kod Švedske. Švedske vlasti nisu potvrdile da je nađena podmornica.

 

Švedska vojska je saopštila da proučava video snimak koji su snimili lovci na olupine brodova.

 

„Oni kažu da se radi o podmornici. Naši analitičari još nisu doneli zaključke i žele da vide slike koje će nam proslediti“, rekao je Anders Kalin, portparol švedske vojske i dodao da ne žele da spekulišu dok ne dobiju zaključke svojih analitičara.

 

Jedan od ronilaca grupe „Oušen Iks Tim“ (Ocean X Team), Stefan Hogeborn koji kaže da je našao podmornicu, rekao je da je netaknuta, da nema vidljivih oštećenja i da su svi poklopci zatvoreni. On je zato pretpostavlja da posada nije mogla da pobegne kada je podmornica potonula.

 

Ta mini-podmornica je dugačka 20 metara i široka 3,5 metra. Ronioci ne mogu da kažu da li je podmornica novija i koliko dugo leži na morskom dnu, ali ćirilično pismo na njoj ukazuje da je ruska.

 

Tim nije naveo tačno mesto gde je podmornica. Švedski list Ekspresen navodi da je ona 2,8 kilometara od srednjeg dela istočne obale Švedske.

 

Švedska je u oktobru prošle godine nedelju dana u Baltičkom moru tragala za podmornicom za koju se sumnjalo da je ruska. Tada je su švedske vlasti objavile da je u švedske vode ušla podmornica manje veličine, ali nisu mogle da utvrde iz koje je zemlje.

 

Jedan od ronilaca Piter Linberg rekao je da ne veruju da ovaj nalaz ima veze s tom prošlogodišnjom potragom.

 

„Ocean Iks Team“ priprema novu ekspediciju da bi ronioci bliže ispitali podomrnicu koju su, kako tvrde, našli.  (Blic)