SAD pozivaju EU da zadrži Hamas na listi terorista

240058EB00000578-0-image-a-152_1418402440597

SAD pozivaju EU da zadrži Hamas na listi terorista

BY  ON  ·POLITIKA

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas EU da zadrži svoje sankcije protiv Hamasa, istakavši da nema promena politike Vašingtona prema toj palestinskoj organizaciji.

“EU bi trebalo da zadrži sankcije Hamasu”, rekla je portparol Stejt departmenta Džen Psaki, dodavši da SAD proučavaju presudu suda EU koji je naredio da se ta islamistička organizacija skine sa EU crne liste terorističkih organizacija.

“Pozicija SAD o Hamasu se nije izmenila. Hamas se smatra stranom terorističkom organizacijom. Hamas nastavlja da se bavi terorističkom aktivnošću i demonstrirao je svoje namere tokom letošnjeg sukoba s Izraelom. Ispalio je hiljade raketa na izraelska civilna područja i pokušao da se ubaci u Izrael kroz tunele,” rekla je Psaki, kako su preneli izraelski mediji.

Evropski sud je presudio da bi Hamas trebalo da se skine s liste terorističkih organizacija. Evropski zvaničnici su potom, kako ističu izraelski mediji, nastojali da objasne da je presuda doneta iz tehničkih razloga.

“EU nastavlja da smatra Hamas terorističkom organizacijom ,”rekla je portparol Evropske komsije Maja Kocijančić, dodavši da će EU razmotriti svoj odgovor na odluku suda, uključujući moguću žalbu.

Imovina Hamasa će ostati zamrznuta uprkos presudi. Velika Britanija je takođe rekla da želi da se Hamas ostane na listi, preneo je AFP. Odluka suda naišla je na ljutiti odgovor Izraela. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je istakao da Evropa nije naučila ništa iz Holokausta.

EU i dalje smatra Hamas terorističkom organizacijom

Evropska unija i dalje smatra Hamas terorističkom organizacijom i namerava da se žali na odluku evropskog Suda pravde da ga skine s crne liste, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je u saopštenju navela da je odluka suda pravna i da se ne radi o političkoj odluci koju donose vlade Unije. Ona je dodala da će EU u dogledno vreme preduzeti “odgovarajuće korektivne mere, uključujući i moguću žalbu”.

Evropski sud je u odgovoru na žalbu Hamasa zaključio da ta palestinska grupa treba da se skine sa EU spiska terorističkih organizacija, ali je naveo da je odluka doneta iz proceduralnih razloga a ne na osnovu suštinske procene delovanja Hamasa.

Sud je zadržao zamrznutu imovinu članova Hamasa u EU naredna tri meseca, kada to pitanje treba ponovo razmotriti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je posle odluke zatražio da Evropska unija “odmah” vrati palestinski Hamas na listu terorističkih organizacija.

Hamas, koji je na vlasti u Gazi, odluku suda je nazvao “pobedom”. Hamas se nalazi na EU listi terorističkih organizacija od decembra 2001. Ta islamistička teroristička grupa koja je sada na vlasti u Gazi dugo je sporila što je uključena u taj spisak.    (isra-news)