Šine trule, a ruda teška

„Železnice Srbije“ počele popravku pruge između Pirota i Dimitrovgrada. Putnike prevoze autobusom. Natovareni vagoni teški i po 70 tona

PIROT – Stručne službe „Železnica Srbije“ iz Dimitrovgrada i Niša u četvrtak su počele sanaciju međunarodne pruge Pirot – Sofija, kod sela Obrenovac koja je već drugi dan u prekidu zbog iskliznuća sedam od ukupno 16 vagona, u kojima je bila koncentrovana ruda olova. Procenjuje se da će sanacija trajati bar dva-tri dana. A putnici se od Pirota do Dimitrovgrada prevoze autobusima.

Prilikom incidenta koji se desio u sredu nešto oko 16 časova, povređenih, na sreću, nije bilo, ali je uništena pruga u dužini od nekih 150 metara. Vagoni koji su ostali čitavi u četvrtak su odvučeni sa mesta, a radnici čekuju veliku dizalicu. Međunarodni železnički putnički saobraćaj na ovoj pruzi, na istočnom kraku Koridora 10 između Pirota i Dimitrovgrada je sasvim obustavljen.

Opasnosti po životnu sredinu nema jer je koncentrat olovne rude u čvrstom stanju, a pojedini radnici koji su u četvrtak bili na terenu kažu da ovakvu havariju prvi put vide.

– Pre dve godine, pruga je popustila i kod sela Jovanovac. Tada su problem bile vrućine. Skoro 40 godina sam na železnici i ovako nešto prvi put vidim. Pragovi su iskidani kao čačkalice, a šine izvijene kao da su od aluminijuma. Očigledno da je ovaj teret bio pretežak za dotrajale šine i pragove. Svaki od vagona težak je bar 70 tona i biće potrebna velika dizalica da se sklone sa pruge i da je potom napravimo – rekao nam je jedan od radnika.

Uzroke iskliznuća utvrdiće Komisija za vanredne događaje „Železnica Srbije“, a na licu mesta, osim naših, u četvrtak pre podne bili su i stručnjaci „Bugarskih državnih železnica“. Niko nije bio spreman da da bilo kakvu izjavu o havariji.

RENOVIRAN DEO DO GRANICE

U okviru rekonstrukcije istočnog železničkog kraka Koridora 10 ova međunarodna pruga, sa stanicom u Dimitrovgradu je pre nekoliko godina elektrifikovana od granice sa Bugarskom do železničke stanice u Dimitrovgradu, gde su izgrađeni novi peroni i stanična zgrada u kojoj zajedno rade naši i bugarski železničari.  (Novosti)