ŠTA EVROPA ŽELI OD RUSA: Ili da sruše Putina, ili da počnu da se ponašaju normalno!

Viša saradnica Evropskog saveta za spoljne poslove Kadri Lik, u svojoj najnovijoj analizi, bavi se evropskim sankcijama protiv Rusije i načinom na koji bi evropski lideri trebalo da ih primene. Kako prenosi „Biznis insajder“, Likova zapaža da Evropa ne zna šta želi da postigne „strukturnim sankcijama“ i zbog toga planirani vremenski okvir kada bi ih okončala.

Vladimir Putin (Foto: JuTjub)

– Da li očekujemo promenu režima u Moskvi? Ili želimo da Rusija počne da se ponaša “kao normalna evropska država”, odnosno ona koja želi da bazira svoj uticaj na privlačnosti pre nego na prinudi – pita se Likova.

Na ova pitanja treba odgovoriti pošto se pojavljuje tema obnove sankcija. Prema ovoj analizi, bolje je sagledati prirodu problema kako bi se “videla uloga koju sankcije mogu da odigraju u rešavanju tog problema”.

Moskva, sa druge strane, tačno zna šta hoće: Rusija razmišlja u okvirima “sfera uticaja” i spremna je da svima jasno pokaže šta smatra svojom sferom. Za ovakav način razmišljanja delom je odgovoran predsednik Vladimir Putin, ali je on i duboko ukorenjen u ruskoj istoriji.

S obzirom da, po Likovoj, “dve strane posmatraju stvari kroz potpuno drugačije paradigme”, pat pozicija između Rusije i Evrope je morala da usledi. Da se to nije desilo u Ukrajini, bilo bi negde drugde. Deo razloga je u tome što sada, 25 godina od raspada Sovjetskog saveza, države koje su bile deo SSSR-a žele bolju upravu i više moći da budućnošću upravljaju onako kako one žele.

– Ovo se manifestuje u nezgodnom, ali neizbežnom evolutivnom procesu koji EU nije pokrenula i koji ona ne kontroliše, ali ne može da učini ništa drugo nego da ga podrži. Moskva je, sa svoje strane, koncentrisana na elite koje može da kontroliše i prema tome neizbežno će se protiviti post-sovjetskom procesu. Sukob je sistematski i verovatno će se ponavljati dokle god osnovne postavke ne budu promenjene – piše Likova.

Ono što, po njoj, lideri EU treba da shvate kada raspravljaju o dodatnim sankcijama, jeste to da su Rusija i Evropa usred dugoročnog sukoba koji ne može biti brzo rešen.

Likova zaključuje da će promene biti duboke samo ako sami Rusi oduzmu kredibilitet i svrgnu sadašnju vlast u Moskvi. Tu su faktor sankcije za koje smatra da Brisel treba da primenjuje sve dok Rusija ne ispuni uslove koje je postavila EU, a to su puna primena dogovora iz Minska i vraćanje Krima Ukrajini.  (Pravda)