STRATFOR: U avgustu novi rat u Donbasu

SAD – Američka analitička kuća „Stratfor“ je objavila novu studiju i projekciju u kojoj prognozira da će u Donbasu doći do nove eskalacije žestokih sukoba, odnosno, obnove ratnih dejstava koji su u poslednje vreme od potpisivanja Minskog sporazuma bili svedeni na periodične okršaje.

Artiljerija armije DNR (Foto: JuTjub)

Armija DNR konstantno izveštava o kršenju primirja od strane ukrajinske vojske, ali u poslednjih mesec dana ova kršenja primirja su sve češća i sve žešća, pa je u nekoliko navrata dolazilo do žestokih granatiranja, a u jednom od tih granatiranja je ranjen i pripadnik monitoring misije OEBS-a.

Kontaktna grupa nije ni došla do sporazuma i rešenja, a sukobi su sve veći i veći, dok se broj žrtava od granatiranja uvećava, piše Stratfor i ističe da je avgust mesec u kojem će doći do obnavljanja potpunog rata između ustanika i armije Ukrajine.

Obnavljanju rata doprinosi Zapad, odnosno, nepopustivljost Zapada, nedostatak napretka u pregovorima, ali i činjenica da je lakše ratovati leti, nego zimi ili tokom proleća, piše američka analitička kompanija.

Kijev želi da ustanici Donbasa polože oružje kao uslov promene Ustava na koju su se obavezali Minskim sporazumom, dok DNR i LNR odbijaju da predaju naoružanje i traže da se pre toga promeni Ustav Ukrajine kojim se Donbasu dao poseban status i široki vid autonomije.

Rusija smatra da mora braniti svoje interese na celom prostoru bivšeg Sovjetskog saveza, a Zapad se oštro protivi tome i ne želi to da prihvati, smatrajući Ukrajinu prvenstveno delom Evrope i zonom svog uticaja.

U tome je suština celog sukoba, ocenjuju u američkoj kompaniji Stratfor. (Pravda)