SVETINJA Rusi traže od Turske „prijateljski gest“ – da Aja Sofija bude vraćena

Poslanici ruske Državne dume podržali su ideju da se pravoslavnoj crkvi vrati Aja Sofija u Istanbulu, saopštio je predsednik komiteta Dume za pitanja imovine, koordinator međupartijske parlamentarne grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti Sergej Gavrilov.

Gavrilov je istakao da ruska strana smatra neophodnim da podseti na najstariju svetinju celog hrišćanskog sveta, Svetu Sofiju Carigradsku u Turskoj, u Istanbulu, drevnu vizantijsku crkvu, čija je istorija povezana sa istorijom Vaseljenskog sabora, javljaju ruski mediji.

 

 

„Očekujemo da Turska preduzme taj prijateljski korak – da vrati Aja Sofiju hrišćanskoj crkvi. Ruska strana je spremna da pomogne materijalno i da angažuje najbolje ruske restauratore i naučnike da restauriraju tu crkvu“, rekao je Gavrilov i dodao:

 

„Taj korak bi pomogao Turskoj i islamu da pokažu da je dobra volja iznad politike.“
Stranka CPFR je, takođe, saopštila da sada, kad su rusko-turski odnosi stavljeni na test zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca pre dva dana, „međusobne prijateljske inicijative i predlozi su od posebne važnosti“.

 

Aja Sofiju je izgradio car Justinijan 537. godine. Služila je kao pravoslavna crkva do 1204. godine, kad je bila pretvorena u katoličku crkvu. Zatim je 1261. ponovo postala pravoslavna crkva.

 

 

Aja Sofija je nakon otomanske okupacije grada 1453. godine bila pretvorena u džamiju, a 1935. godine pretvorena je u muzej.

 

Upisana je u listu kulturne baštine Uneska 1985. godine. (Blic)