TRAGEDIJA NA MORU Malo nade za nestale migrante

Spasilački timovi, koji tragaju za nestalima posle potonuća broda u Sredozemnom moru kod obale Libije sa 600 ilegalnih afričkih migranata, saopštili su danas da ne očekuju da će naći još nekog preživelog.

Migranti, brod, Sicilija

Migranti, brod, Sicilija, Foto: Profimedia

UNHCR je saopštio da je spaseno skoro 400 osoba, a italijanska obalska straža je dosad pronašla tela 25 migranata. U operaciji spasavanja učestvuje sedam brodova, kao i helikopteri, preneo je Bi-Bi-Si.
Prema navodima irskih vlasti, čija mornarica učestvuje u akciji, spaseno je 367 osoba, među kojima 12 žena i 13 dece. Portparol kancelarije UNHCR u Italiji Federiko Fosini izjavio je agenciji AFP da je šest osoba, među kojima i beba, prebačeno na italijansko ostrvo Lampeduza.
Brod sa migrantima juče je zapao u poteškoće 15-ak nautičkih milja od libijske obale kada je i uputio poziv u pomoć, na koji je odgovorila sicilijanska obalska straža. Prevrnuo se kada je na vidiku bio prvi spasilački brod.
Francuski mediji su preneli da su spasilačke operacije odmah pokrenute i omogućile su da se iz vode izvuče više od stotinak preživelih, a izvukla su ih dva broda koja su patrolirala u toj zoni – jedan koji koriste „Lekari bez granica“ i jedan koji pripada irskoj mornarici.
Fosi je ranije rekao da se brod prevrnuo i potonuo zato što je bio napravljen od metala, i izrazio zabrinutost da su mnogi ljudi ostali zaglavljeni u olupini.
Sredozemno more je najsmrtonosnija granična oblast u svetu za migrante.
Njih više od 2.000 ove godine je izgubilo život u pokušajima da se brodovima domognu Evrope, a tokom cele prošle godine taj smrtni bilans je iznosio 3.279 ljudi, saopštila je Međunarodna organizacija za migraciju.  (ALO)