TRAGEDIJA U SIBIRU Srpski radnici sve izgubili u 50 minuta

U požaru u naselju na gradilištu na sibirskom poluostrvu Jamal, pored šest poginulih, u subotu su povređena još tri radnika iz Srbije.

Kad je svanulo, videlo se zgarište strave

Radnik “Velesstroja” s kojim je “Blic” juče kontaktirao kaže da su u požaru ostali bez svega.

– Izgoreo nam je novac, stvari, većina je ostala i bez mobilnih telefona. Sve je
otišlo za 50 minuta, koliko je vatra buktala – kaže radnik.

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić izjavio je za “Blic” da je požar izbio u mobilnom naselju koje je od Moskve udaljeno 3.000 kilometara.
– To mesto je početak eksploatacije gasa, tu se temperatura spušta i do 50 ispod nule. Naši radnici su bili smešteni u barakama i za sada ne znamo kakvi su tamo uslovi rada. Čekamo predstavnika firme “Velesstroj” da bismo utvrdili šta se tamo sve dešavalo – kazao je Terzić i dodao da su trojica radnika povređena.

 

On je naveo da Ministarstvo za vanredne situacije tvrdi da su radnici
hospitalizovani i da im životi nisu u opasnosti.

 

Ranije juče, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozivajući se na podatke dobijene od ruskog Ministarstva za vanredne situacije, saopštilo je da je šest radnika srpske nacionalnosti nastradalo je u požaru na gradilištu u sibirskom poluostrvu Jamal.
Prema prvim informacijama, požar je izbio u mobilnom naselju na sibirskom poluostrvu Jamal, kod grada Saleharda, približno 3.000 kilometara od Moskve.
Prema tim informacijama, požar je izbio na naftno-gasnom gradilištu u 1:39 posle ponoći po lokalnom vremenu, u Purovskom rejonu Jamalo-Neneckog Autonomnog Okruga na severu Sibira.

 

U požaru je izgoreo deo smeštajnog bloka u okviru gradilišta, koji je obuhvatao oko 80 soba. Reč je o montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Rusije, Kirgistana i Belorusije.

Uzrok i dalje nije utvrđen, ali prema informacijama koje je „Blic“ dobio, najverovatnije se zapalila prostorija u kojoj su zaposleni sušili odeću. (BLIC)