Tramp o Islamskoj državi: Poslao bih vojsku i oteo naftu za SAD

Donald Tramp, jedan od 17 kandidata za nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD 2016, izneo je svoju strategiju za borbu protiv Islamske države

Donald Tramp, jedan od 17 kandidata za nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD 2016, izneo je svoju strategiju za borbu protiv Islamske države, koja uključuje slanje američkih vojnika na teren i zauzimanje naftnih postrojenja koja su jedan od glavnih izvora finansiranja džihadista.

Najvažnije da se džihadistima oduzme kontrola nad naftom, rekao je američki milijarder u izjavi za MSNBC.

„Da vam kažem šta bih ja uradio. Oni imaju puno novca zato što imaju naftu, mnogo nafte. Ja bih žestoko napao svako mesto gde imaju naftu i poslao vojnike u te oblasti. Zauzeo bih naftu“, rekao je on.

Tako bi džihadistima oduzeo značajan izvor finansiranja, objasnio je on i dodao da su drugi deo izvora njihovog finansiranja, izgleda, banke.

„Novac ide preko saudijskih i drugih banaka. To morate da presečete. Ja bih uništio primarni izvor njihovog bogatstva, a to je nafta“, naglasio je Tramp.

„A da bi se to uradilo morate da pošaljete vojnike – i ja bih ih razbio. Ali bih ih opkolio i uzeo naftu za našu zemlju. Jednostavno bih uzeo naftu“, rekao je on. (Novosti)