TRAŽE ISKLJUČENJE Neće da plaćaju preskupo centralno grejanje u Nišu

Više od 1.000 Nišlija protestovalo je ispred Gradske toplane tražeći da se isključe sa sistema, kao i smenu menadžmenta Toplane.

Nezadovoljstvo: Zbog enormnih računa zatražene i ostavke

Nezadovoljni visokim računima, načinom obračuna i uslugama grejanja, oni traže i smenu gradskog većnika Miloša Banđura. Navode da su od februara računi dvostruko uvećani, što njihov budžet ne može da pokrije. Oni traže trajno isključenje, dok u Toplani navode da to nije moguće.
– Želim da se isključim sa mreže, jer mi je račun za poslednji mesec 13.000 dinara, a na početku godine bio je 6.000. Ne mogu da plaćam sve te namete – kaže Ana Petrović, jedna od onih koja je podnela zahtev za isključenje.
Korisnici grejanja formirali su i registrovali Udruženje predstavnika skupština stanara i vlasnika privatnih zgrada koje je organizovalo predaju individualnih zahteva i protest građana koji su zaposeli kapiju Gradske toplane noseći transparente i pištaljke.

Član Udruženja Đokica Jovanović rekao je da je njihov zahtev da cena grejanja bude smanjena za 10 odsto u odnosu na cenu koja je važila pre smanjenja plata i penzija.
On je rekao da su očekivali masovan odziv jer je nezadovoljstvo veliko.
Jovanović nije hteo da komentariše izjave čelnika grada da će podneti krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca zbog uznemiravanja javnosti i pozivanja na masovno isključenje sa daljinskog grejanja.

 

Ako se štedi – manji računi
Direktor Toplane Slobodan Maksimović izjavio je da građani uzalud podnose pojedinačne zahteve jer ne postoji zakonski osnov za raskid ugovora.
– Znam da je grejanje skupo i da je teško plaćati račune koji mogu biti manji ako se štedi ili ako Grad ili država budu subvencionisali tu uslugu – izjavio je Maksimović. (Blic)