U Nemačkoj jača ekstremna desnica

U Nemačkoj raste broj aktivista ekstremno desničarskih pokreta i rasističkih akcija, piše danas list „Velt am zontag“.

– Na nacionalnom nivou primećujemo značajan porast ksenofobičnih prestupa – rekao je šef federalne policije Holger Mink na sastanku ministara unutrašnjih poslova 16 nemačkih saveznih država.

 

 

 

Po podacima nemačke obaveštajne službe, u Nemačkoj ima 22.000 simpatizera ekstremne desnice, medju kojma su više od četvrtine neonacisti. Veruje se da je oko 10.000 njih aktivno u pokretima kojima pripadaju.

 

Ove godine je u saveznoj državi Saksonija zabeleženo rekordnih 179 ksenofobnih prestupa, što je 27 više nego prošle godine. Nemačka je za imigrante u glavna destinacija u Evropi, što je delimično odredilo jačanje populizma, a poslednjih nedelja sve je više skupova na kojima se izražavaju neprijateljski stavovi prema strancima.

 

U noći izmedju četvrtka i petka kod Nirnberga od požara su oštećene tri zgrade u kojima je trebalo da budu smeštene izbeglice. Veruje se da je požar podmetnut, a u blizini su nacrtani kukasti krstovi.

 

Osim toga, već nekoliko nedelja se širom Nemačke održavaju skupovi protiv tražilaca azila i upozorava se na „islamizaciju“ zemlje.

 

Portparol kancelarke Angele Merkel u petak je osudio takve skupove, naglasivši da u Nemačkoj nema mesta islamofobiji, antisemitizmu, ksenofobiji i rasizmu.

 

Po poslednjim istraživanjima, medjutim, dve trećine Nemaca misli da Vlada ne obraća dovoljno pažnju na opasnosti od imigracije, dok je 34 odsto uvereno da Nemačka prolazi kroz fazu islamizacije. (Blic)