Uvode PDV i na neprodatu robu

Svi trgovci uskoro će plaćati novi PDV od 20 odsto na robu koju su vratili jer je nisu prodali. Stručnjaci ne očekuju veće cene, ali najavljuju puniji budžet.

 

U Vladi Srbije uveliko se pripremaju za novi porez koji će plaćati trgovci robom na malo i veliko. Kako saznaje “Blic”, u Ministarstvu finansija ozbiljno razmatraju mogućnost uvođenja PDV na robu koju trgovci vraćaju jer je nisu prodali, odnosno o meri koju će najviše osetiti hipermarketi.

– Roba u radnjama stoji mesec, dva, pa i pola godine. Oko 20 odsto robe u proseku trgovci ne mogu da prodaju, pa je vraćaju onome od koga su je kupili. Dosad se to nije uzimalo kao novi promet, ali sada hoće, što znači da će se roba koju trgovci vraćaju oporezovati – kaže izvor “Blica” iz Vlade Srbije i dodaje da se novim porezom neće opteretiti kvarljiva roba, odnosno roba koja ima ograničen rok trajanja.
Procena je da će se zahvaljujući PDV na vraćenu robu u budžetsku kasu slivati najmanje 400 miliona evra godišnje. Toliko, recimo, iznose uštede Srbije po osnovu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru iz novembra prošle godine.
Stručnjaci smatraju da potrošači neće osetiti udarac i da cene ne bi trebalo da rastu.
Ekonomista i stručnjak za tržište Saša Đogović smatra da bi uvođenje PDV na vraćenu robu mogao da napravi problem proizvođačima i isporučiocima robe, a ne trgovcima i potrošačima.
– Trgovci će sada bolje voditi računa o tome koliko i šta nabavljaju. Malo je verovatno da povećaju cene jer je kupovna moć već niska. Veći problem bi mogli da imaju proizvođači i oni koji snabdevaju trgovce, jer će gomilati zalihe i gubitke – ocenio je Đogović za “Blic”.
Kupovna moć u Srbiji, inače, za trećinu je niža od proseka u Evropskoj uniji.
Odnos između Norveške i Srbije je jedan prema šest po ekonomskoj snazi, a između Srbije i Slovenije jedan prema dva i po.  (Blic)