Velika Albanija preti da raskomada Balkan

Napad makedonskog OVK na policiju u Gošincu samo je uvod u eskalaciju sukoba u Makedoniji i na celom Balkanu, složni su sagovornici „Blica“.

Makedonija je početna tačka Albanaca

Dva odvojena napada Oslobodilačka nacionalna armija („makedonski OVK“) na makedonske institucije u protekle dve nedelje (bomba ispred zgrade vlade i

zauzimanje policijske stanice u Gošincu) znak su da tenzije između albanskog i makedonskog stanovništva ne jenjavaju.

Istoričar Čedomir Antić ističe za „Blic“ da bi situacija na zapadu zemlje mogla dodatno da se pogorša.

– Albanci su jedina nacija na Balkanu koja u proteklih 200 godina nije uspela da izgradi pravu nacionalnu državu, za razliku od Srba, Hrvata, Grka, Bugara… Istovremeno, oni uživaju veliku podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke, bez koje ne bi uspeli sami da ostvare ciljeve ni na Kosovu ni u zapadnoj Makedoniji – kaže Antić iz Naprednog kluba.

Mini vanredno stanje: Makedonsko selo nadomak granice

Prema njegovoj oceni, situacija u Makedoniji je donekle pod kontrolom zahvaljujući inostranoj političkoj intervenciji. Međutim, zbog težnji ka stvaranju

Makedonska OVK

 

Oslobodilačka nacionalna armija (albanski: Ushtria Çlirimtare Kombëtare – UÇK; makedonski: Ослободителна национална армија – ОНА), poznata i kao „Makedonska OVK“, je teroristička organizacija koja je napadala ciljeve u Republici Makedoniji 2001. godine sa ciljem da se teritorije sa većinskim albanskim stanovništvom odvoje od Makedonije i pripoje Albaniji.

„velike Albanije“, strasti se ne stišavaju.

– Loša ekonomska situacija budi sećanje na devedesete, kada su kosovske i makedonske albanske vođe stvorile moć. Upravo su oni ti koji, uz mlade, sada zagovaraju ideju „velike Albanije“. Stvaranje „Republjike Iljirida“ usred Skoplja znak je kakve pretenzije imaju i da se neće zaustaviti – dodaje Antić.

Profesor Vladimir Pivovarov, bivši šef makedonske Vojne obaveštajne i kontraobaveštajne službe, upozorava da se projekat „velike Albanije“ permanentno ispunjava, dok međunarodna zajednica ćuti.

– Ovaj projekat će u sledećim etapama biti usmeren ka Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj, gde se već sad stvaraju preduslovi za njegovo ispunjenje. Poslednja izjava albanskog premijera Edija Rame pokazuje da on javno zagovara spajanje Kosova sa Albanijom i zabrinjavajuće je što je reakcija međunarodne zajednice potpuno izostala – kaže Pivovarov (Blic)