ZAVRŠIO KAO NJEGOVE ŽRTVE Dželat Islamske države nađen odsečene glave

Viši pripadnik policijskih snaga „Islamske države“ u Siriji, koji je vršio odsecanja glava, pronađen je, takođe obezglavljen, u istočnoj provinciji Deir al-Zor, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava koja ima sedište u Londonu.

Britanac Džihad Džon nije jedini dželat: Egzekucija novinara Džejmsa Folija

Ubijeni džihadista je egipatski državljanin i poznat je kao „emir“ snaga Hezbah u ovoj provinciji, navodi se u saopštenju. Telo egzekutora, sa vidljivim tragovima mučenja, pronađeno u blizini elektrane u gradu Majadinu.

 

Na lešu policajca, koji je ustima imao stavljenu cigaretu, nađena je ispisana poruka „Ovo je zlo, ti, šeiku“.

 

U slučajevima video-snimaka egzekucija američkih novinara, koji su objavljivani na internetu, kao dželat je pominjan maskirani čovek sa izrazitim britanskim akcentom koga su mediji prozvali „Džihad Džon“.

 

Zasad nije jasno ko je odgovoran za ubistvo u Majadinu. Meštani u ovoj oblasti, koju kontroliše „Islamska država“, rekli su da su fundamentalisti zabranili pušenje na javnim mestima.

 

Opservatorija podseća da su nedavno nepoznati napadači, pokušali da ubiju dvojicu militanta „Islamske države“ takođe u Majadinu.

 

Sledbenici „Islamske države“ bore se protiv „nevernika“, vladine vojske, drugih pobunjenika u Siriji i protiv lokalne populacije, a često ubijaju i svoje vlastite članove zbog kršenja propisa.

 

Meštani i aktivisti kažu da su ekstremisti odsecanjem glave i kamenovanjem pogubili mnogo ljudi zbog kršenja šerijatskih zakona i prekršaja kao što su preljuba i bogohuljenje. Pod udar drastičnih kaznenih mera potpadaju i lica koje su džihadisti ocenili kao idejne neprijatelje. (Blic)