Zbog nove droge, biljnog tamjana, u bolnici 26 mladih

Za manje od dva meseca u VMA hospitalizovano skoro 30 osoba. Paketić košta od 1.000 do 1.300 dinara. Uskoro i zvanično na spisku droga, sa još nekoliko supstanci

DEVOJKA iz Pančeva – 26. pacijent koji je od početka ove godine dovezen u Nacionalni centar za kontrolu trovanja u Vojnomedicinskoj akademiji zbog upotrebe biljnog tamjana, sve popularnije droge među mladima – nije u komi, kao što su objavili pojedini mediji. Potpukovnik dr Miodrag Jovanović, potvrdio je u utorak za „Novosti“ da je ona, u utorak uveče, provela tri i po sata u Centru za kontrolu trovanja, gde joj je ukazana pomoć i oko 22 sata, u pratnji majke, napustila bolnicu.

Pančevka je u Centar primljena sa poremećajem svesti, ubrzanim radom srca, izrazito pospana… Svi ti simptomi isti su kao i neželjeni efekti koje izaziva marihuana, samo su značajno izraženiji.

– Posledice upotrebe biljnog tamjana, izgleda, mogu da budu kobne, ali mi, bar zasad, nismo imali slučajeve kakav se nedavno dogodio u Zagrebu, gde je, kako se sumnja, od posledica upotrebe biljnog tamjana, preminuo petnaestogodišnji dečak – kaže dr Jovanović za „Novosti“.

Biljni tamjan je, zapravo, kolokvijalni naziv za mešavinu raznih trava koje su se ranije koristile u mirisnim štapićima, a sada se „krste“ sredstvima koja deluju slično kao kanabis, samo mnogo jače, a jeftinija su.

– Te mešavine mogu da budu izuzetno opasne, jer ne zna se šta sadrže i u kojim razmerama – objašnjava potpukovnik Jovanović. – Redovno radimo analize, ali stalno se menjaju hemijske strukture.

Kako biljni tamjan u Srbiji zvanično nije svrstan među psihoaktivne kontrolisane supstance, i ne podleže propisima kojima se sankcioniše promet droga, lako je dostupna supstanca i prodaje se kao osveživač prostorija. Ima ga i u pojedinim kioscima u blizini škola, a paketić košta od 1.000 do 1.300 dinara. Uskoro će se, ipak, biljni tamjan, beli slez, crna trava i šart bluberi, naći na spisku kontrolisanih psihoaktivnih supstanci i tretiraće se kao droga. Na predlog Nacionalnog centra za kontrolu trovanja pri VMA, Komisija Vlade Srbije je donela odluku da se po hitnom postupku dodatno proširi spisak kontrolisanih psihoaktivnih supstanci.

Da je to neophodno potvrđuje i činjenica da je čitave prošle godine u Centru za kontrolu VMA zbrinuto ukupno 14 pacijenata zbog neželjenih efekata tih supstanci, a za nepuna dva meseca ove godine gotovo duplo više. Najmlađi pacijent kojem je ove godine ukazivana pomoć ima 15 godina.

Mlade može da zavara i sadržaj supstance, jer na kesici se navodi sadržaj biljaka, ali ne i supstance koje se dodaju: sintetički kanabionoidi, stimulansi centralnog nervnog sistema, halucinogene i supstance sa depresivnim dejstvom koje, upozoravaju stručnjaci, izazivaju opasne posledice. Tako upo­­treba sintetičkih kana­bi­onoida može da bude okidač za akutnu psihozu, koja ima simptome slične šizofreniji.  (Novosti)