Хајнекен на удару Орбана због петокраке

Хајнекен на удару Орбана због петокраке

понедељак, 20.03.2017. у 18:22

(Фото Ројтерс)

БУДИМПЕШТА – Црвена звезда, заштитни знак пива Хајнекен, могла би да постане жртва настојања Мађарске да се очисти од тоталитарних симбола који се везују за године нацистичке окупације а, у овом случају, за 40 година комунистичке владавине, јавља агенција Ројтерс.

Десничарска влада премијера Виктора Орбана, која се спрема за изборе у априлу идуће године, каже да има „моралну обавезу” да забрани комерцијалну употребу симбола као што су свастика, срп и чекић и црвена звезда. Парламент је данас почео расправу о предлогу да се забрани њихова употреба.

Хајнекен има лого у облику звезде током највећег дела своје дугогодишње традиције од када је у другој половини 19. века произвео прво пиво, а боју је променио у црвену 1930-их година. Сматра се да звезда представља симбол пивара или различитих фаза у процесу производње пива. Међутим, црвена звезда је такође била главни симбол комунизма.

Према предлогу новог закона, компаније које буду користиле наведене симболе могле би да буду кажњене новчаном казном у износу до две милијарде форинти (6,97 милиона долара) и затворском казном.

Портпаролка Хајнекена није желела да коментарише предлог закона, а коментар је одбио и портпарол мађарске владе Золтан Ковач, који ипак није одбацио могућност да би на основу тог закона Хајнекен пиво са својим садашњим логом могло да буде забрањено, наводи британска агенција.

Потпредседник мађарске владе Жолт Семјен, који је заједно са шефом Орбановог кабинета Јаношем Лазаром образложио овај закон, рекао је прошле недеље, како су пренелеи медији, да црвена звезда у Хајнекеновом логоу има „очигледно политичко значење”.

Истовремено, како наводи Ројтерс, Семјен није негирао да је иницијатива за ову забрану повезана са Хајнекеновом правном битком коју води против малог произвођача пива, делом у мађарском власништву, у румунској Трансилванији, где живе стотине хиљада Мађара – а због употребе имена овог популарног бренда тамо.

Танјуг, (Politika)